Stávka proti reformám má být největší protestní akcí od roku 1990

Praha - Hodinová výstražná stávka, kterou 24. června uspořádají odboráři na protest proti vládním reformám, bude největší protestní akcí v Česku od počátku 90. let. Poprvé v historii českého odborového hnutí se jí totiž zúčastní všechny odborové svazy Českomoravské konfederace odborových svazů. Odboráři jsou navíc rozhořčeni údajným vyhrožováním některých zaměstnavatelů svým zaměstnancům, kteří se do stávky chtějí zapojit. Pokud by se situace vyhrotila, nevylučují i další a mnohem delší formy stávek.

K hodinové stávce se připojí také odboráři z Asociace samostatných odborů ČR (ASO), druhé největší odborové centrály v zemi. Podle předsedy ASO Bohumíra Dufka o formě podpory rozhodnou jednotlivé svazy. Například zemědělské odbory prý připravují demonstraci.

Podle předsedy ČMKOS Milana Štěcha se stávka, k níž se připojila řada dalších odborových organizací, určitě uskuteční: „Naše rozhodnutí stávku vykonat je velice pevné.“ Odboráři budou tímto způsobem protestovat proti reformám kabinetu Mirka Topolánka. Obviňují jej, že při současném růstu inflace přijal opatření, jimiž se reálně snížily platy ve školství, zdravotnictví a veřejné sféře. Odboráři si dnes postěžovali, že s nimi premiér o možnosti odvrácení stávky vůbec nejednal.

Předáci odborů informovali o tom, že se někteří zaměstnavatelé zejména v oblasti dopravy údajně snaží zaměstnance od účasti na stávce odradit „uplácením“ či „brutálním nátlakem“. Konkrétní případy však zatím neoznámili, neboť nemají písemné doklady těchto skutků. Zároveň varovali před nasazením policie; její případný zásah proti stávkujícím by byl podle nich nezákonný.

Zaměstnavatelé: Stávka je nelegální, můžeme chtít náhradu škody

Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů ČR naopak označila plánovanou stávku za nelegální. Právo na stávku totiž podle zaměstnavatelů zákon upravuje pouze v souvislosti s vyjednáváním o kolektivní smlouvě. Zaměstnavatelé proto údajně mohou nepřítomnost stávkujících v práci posuzovat jako neomluvenou absenci a nevylučují, že by mohli po účastnících stávky chtít uplatňovat náhradu škody.

Odboráři stávkujícím nabízejí „horkou“ informační telefonní linku, kde se mohou informovat o svých právech, i bezplatnou právní pomoc v případě následných soudů. „Za ty lidi se postavíme, i kdybychom to tady měli zastavit na několik dní,“ nevyloučil možnost rozšíření stávky předseda Odborového svazu dopravy Luboš Pomajbík. „Zastrašování na nás platit nebude,“ dodal.

Protesty učitelů
Zdroj: ČT24