Sněmovna schválila zákon na ochranu zvířat, tentokrát bez norování

Praha - Sněmovna schválila "senátní" verzi zákona na ochranu zvířat. Norma upravuje pravidla pro přepravu zvířat a její maximální dobu. Zpřísňuje také postihy za trápení zvířat či jeho propagaci. Takzvané kontaktní norování zákon nepovoluje. Dolní komora už zákon na ochranu zvířat projednávala loni. Kvůli kontaktnímu norování ale normu poslancům senátoři vrátili. Přímé cvičení loveckých psů na liškách či jiných zvířatech chtěli zakázat. Sněmovna si zákon sice znovu prosadila, prezident ho ale vetoval. Poslancům už se prezidentovo veto přehlasovat nepodařilo.

Podle Gandaloviče nemohl kvůli sporům o norování nový zákon na ochranu zvířat přes rok platit. „Bylo mně velmi líto, že samotná problematika kontaktního norování poslala pod stůl tak významný zákon, který zlepšuje situaci zvířat,“ uvedl. Věří, že normu nyní podpoří i Senát a podepíše ji prezident.

Zákon upravuje například pravidla pro přepravu zvířat. Maximální délka cesty na jatka po Česku nesmí trvat déle než osm hodin. Norma nově za týrání považuje i poškozování a přistřihávání křídel ptáků při přepravě kvůli tomu, aby nemohli uletět. Pokusy na zvířatech budou přípustné jen tehdy, pokud se prokáže, že neexistuje jiná možnost zkoušení.

Podle nového zákona by nesměly kupovat zvířata děti do 15 let. Chovatelem zvířat, která mohou být nebezpečná a vyžadují zvláštní péči, se mohou stát jen dospělí. Norma nově upravuje i ochranu zraněných zvířat, která byla odchycena v přírodě. O ně bude muset v záchranných stanicích pečovat minimálně jeden pracovník. V ČR nyní funguje 24 těchto stanic. Vyškolení potřebného počtu lidí si vyžádá podle autorů zákona až 240 tisíc korun. Částka by měla putovat z dotací ministerstva životního prostředí.

Mezi přestupky bude patřit nejen týrání či usmrcení zvířete, ale například i to, když jim člověk nezabrání. V takovém případě bude hrozit pokuta až půl milionu korun. Až 200 tisíc korun mohou zaplatit lidé, kteří budou mimo jiné propagovat týrání zvířat nebo se o ně budou špatně starat. Za další delikty hrozí pokuta 50 tisíc korun.