Slaný prodá státu další pozemky na stavbu obchvatu

Slaný (Kladensko) - Městští zastupitelé Slaného na Kladensku schválili odprodej dalších parcel, na kterých by měla v budoucnu stát část severního obchvatu města. Parcely od nich zhruba za dva miliony koupí Český stát.

Je to v pořadí již druhý prodej pozemků z majetku města Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD), jež stavbu obchvatu připravuje. Tam, kde vznikne jen dočasný zábor, například pro staveniště, si bude stát od města pozemky pronajímat. Výkupy pozemků mají být hotovy do konce letoška a samotná výstavba by mohla začít v září příštího roku.

Vybudování 12 kilometrů dlouhé přeložky silnice I/16 má městu výrazně ulevit od dopravy. První etapa, v níž bude nutné překlenout železniční trať a která bude technicky složitější, potrvá 1,5 roku od zahájení stavby. Následující druhá etapa má být dokončena do roka. ŘSD chce do stavby obchvatu investovat 750 až 950 milionů korun.

Podle starosty Ivo Rubíka je vybudování obchvatu nutné. „Vyřeší nejen tlak dopravy od Litoměřic, ale především tlak dopravy od Velvar, od Mělníka, který je hrůzný,“ uvedl. Připomněl, že jde zejména o tah z říčního přístavuv Mělníku, ze severních a východních průmyslových zón. „Všichni, kdo chtějí přepravit něco po silnici do Německa - a hlavním partnerem jsou spíše oblasti bývalého západního Německa - a nemohou projíždět Prahou, tak musejí tudy,“ podotkl starosta.