Kauzu Vaškůje odložil soud na neurčito

Přerov - Kauzu zlínského podnikatele Romana Vaškůje odložil přerovský soud na neurčito. Vaškůj společně s Petrem Šmiřákem čelí obvinění z pokusu o uplácení Marcely Urbanové v údajné korupční aféře lidoveckého předsedy Jiřího Čunka. Dnes vypovídal další aktér schůzek Vlastimil Zubík, obvinění ale unikl. Podle policie Vaškůje a Šmiřáka na schůzky s Urbanovou pouze vozil.

„Případ jsem odročil na neurčito kvůli dalším důkazním návrhům. Předpokládám, že se případem budeme znovu zabývat v srpnu či v září,“ uvedl soudce Jiří Barbořík. V kauze je potřeba vyslechnout ještě čtyři další svědky - přítele Urbanové, dceru Vaškůje či znovu Čunka, který již jednou odmítl v kauze vypovídat. Soud mu za to udělil pokutu, vzápětí ji ale musel zrušit kvůli Čunkově senátorské imunitě.

Vlastimil Zubík, bratr někdejšího vsetínského hokejového mecenáše a spolumajitele Chemapolu Romana Zubíka, dnes vypověděl, že byl pouze Šmiřákův řidič a nezajímalo ho, o co se jednalo. Telefonní číslo na Urbanovou získal od své manželky. Schůzky byly podle něj přátelské. Mluvil také o obálce, která „putovala“ mezi Vaškůjem a Šmiřákem, se kterou jeli všichni aktéři na hájenku Urbanové. Policistům přitom vypověděl, že šlo o dopis, kterým se Čunek měl omluvit Urbanové. K SMS zprávám, které chodily z jeho mobilu Urbanové a ve kterých stály jasnější informace, dnes uvedl, že je psal na jeho mobilu Šmiřák.

Před soudem vypovídal také Oldřich Štefl, kterého Vaškůj požádal o zprostředkování notářky, u které se měla dohoda s Urbanovou stvrdit. Štefl měl přitom v té době vazby na Čunka a v únoru 2007 docházel na ministerstvo pro místní rozvoj. „Pojí mě s panem Čunkem přátelské vztahy. Docházel jsem tam v únoru, v březnu, v dubnu, v květnu..,“ uvedl dnes novinářům. Odmítl přitom, že by se bavili o Vaškůjovi.

Od úterka, kdy soud znovu otevřel projednávání případu pokusu uplácení Urbanové, četl soudce detaily z Čunkova spisu, zabýval se psychologickým posudkem na Urbanovou, hospodářskými výsledky firmy H&B Real, od které údajně Čunek převzal půlmilionový úplatek. Soud také promítal videozáznam z tajné schůzky Vaškůje a Šmiřáka u Urbanové, kterou už monitorovala policie.

Vaškůj se podle obžaloby společně se Šmiřákem pokusil ovlivnit Urbanovou koncem loňského února. Za stažení výpovědi jí nabízel různé výhody včetně luxusní dovolené. Podle verze podnikatele šlo pouze o provokaci, která měla poukázat na nevěrohodnost hlavní svědkyně. Urbanová nátlak nahlásila policii.

Právě bývalá Čunkova sekretářka Urbanová kriminalistům řekla, že Čunek ještě jako starosta Vsetína v roce 2002 převzal půlmilionový úplatek od realitní společnosti H&B Real. Žalobci nakonec Čunka stíhání zprostili s tím, že se trestný čin nestal. Pražští kriminalisté nyní obvinili Urbanovou z toho, že v případu křivě vypovídala. Pokud bude obžalována a uznána vinnou, hrozí jí až desetileté vězení.

Marcela Urbanová
Zdroj: ČT24