Spokojenost s prací prezidenta mírně poklesla

Praha - Hodnocení nejvyšších státních institucí se podle průzkumu agentury STEM za poslední měsíc příliš nezměnilo. Hlavě českého státu důvěřují téměř dvě třetiny občanů. Práci vlády hodnotí kladně 32 procent lidí. S prací parlamentu je spokojeno 31 procent Čechů, což je o sedm procent více než v březnu. Dlouhodobě nízká je však spokojenost lidí s politickou situací, pozitivně ji vnímá jen 22 procent respondentů.

Prezident pracuje poměrně dobře podle 49 procent dotázaných. 29 procent lidí si myslí, že pracuje poměrně špatně. Za poslední měsíc ale spokojenost s prací prezidenta mírně poklesla, v květnu mu důvěřovalo o dva procentní body více. S prací prezidenta je spokojeno také 29 procent sympatizantů KSČM a přes polovinu voličů ČSSD. V květnu však prezidenta hodnotilo kladně 45 procent příznivců KSČM.

S prací ústavních institucí jsou spokojeni spíše voliči pravicově orientovaných politických stran. Nejlépe hodnotí instituce příznivci koaličních stran, vůbec nejspokojenější jsou voliči ODS. Prezidentovi důvěřuje 91 procent jejích voličů, vládě 74 procent a parlamentu 61 procent. K práci vlády měly však na začátku června výhrady zhruba dvě třetiny příznivců Strany zelených a KDU-ČSL. Nejvíce kritiků mají ústavní činitelé u stoupenců KSČM a ČSSD.

Politickou situaci vnímá pozitivně jen 22 procent respondentů, což je o dva procentní body méně než v květnu. Kladně ji hodnotí spíše voliči pravicových stran. Mezi stoupenci KSČM je s politickou situací nespokojeno 95 procent lidí.