Julínek předloží lékařské komoře tři reformní zákony

Praha/Valtice - Tři reformní zákony dá ministr zdravotnictví Tomáš Julínek České lékařské komoře k vyjádření. Informaci potvrdil mluvčí komory Michal Sojka poté, co se dnes odpoledne ministr účastnil setkání představenstva ČLK ve Valticích na Břeclavsku. "Možná se našel správný klíč pro komunikaci, kdy ministr jedná se širší reprezentací, nikoli jen s prezidentem ČLK. Neznamená to, že by si padli do náručí, ale ministr, co slíbil, bude dodržovat," komentoval dnešní setkání mluvčí ministerstva Tomáš Cikrt.

„Chceme teď především vyvrátit mýty a vyplašit bubáky kolem reformy, jsme připraveni k důkladné diskusi,“ dodal. Sojka vyjádřil politování, že předchozí rozpory mezi ministrem a komorou bránily otevřené diskusi. Dnešní Julínkova účast na setkání ČLK proto není poslední. 30. června přijede ministr na seminář k reformě, který komora pořádá.

Odmítl ale stáhnout tři pojišťovnické reformní zákony, v nichž například počítá s přeměnou zdravotních pojišťoven na akciové společnosti, jak komora požadovala. Velké výhrady má ČLK také k zákonu o univerzitních nemocnicích a jejich transformaci na akciové společnosti. Naopak by podpořila tři zákony o péči, které dostane k dispozici, aby je doplnila o své připomínky. Jedná se o zákon o zdravotních službách, o specifických službách a zdravotnické záchranné službě.

Sojka uvedl, že dnes ministrovi také předali zákon o lékařských komorách, který vytvořila lékařská komora a schválilo ho dnešní představenstvo. Norma počítá s povinnou registrací lékařů, to znamená ne už s povinným členstvím jako dosud, a zpřesňuje některé pravomoci komory. Julínek slíbil, že se jím bude zabývat.