Soud osvobodil Albánce, který měl unést Krejčířova obchodního partnera

Praha - Obvodní soud pro Prahu 4 dnes osvobodil kosovského Albánce Jetullaha Mjekiqiho, který byl obžalován z únosu podnikatele Jakuba Konečného - někdejšího obchodního partnera Radovana Krejčíře. Albánec od počátku všechna obvinění popíral. Konečného prý neznal a nikdy ho neviděl. Policie podle něho byla naštvaná na Krejčíře, a tak si vylévá vztek na jeho známých. Mjekigi zná Krejčíře z Českého Těšína, kde s ním podnikal. V Karviné je souzen za držení drog a vydírání. Dnešní rozsudek je nepravomocný a lze se proti němu odvolat. Státní zástupkyně si ponechala lhůtu na rozmyšlenou, obhájce rozsudek uvítal.

Podle soudkyně neměl senát k dispozici žádný spolehlivý podklad, který by Albánce z únosu usvědčil. Nepřímé důkazy, například sluneční brýle nalezené v Krejčířově kanceláři, které měl mít Konečný během únosu na sobě a na nichž se našla jeho DNA, nebo dopis z dubna 2002, kde Konečný únos popisuje, k rozhodnutí soudu nestačily. Výpovědi svědků Tareka Bechary a Radka Zvěřiny, podle kterých unesl podnikatele práve Mjekigi, označila soudkyně za nevěrohodné.   

Mjekigi měl podle policie přepadnout na pokyn Krejčíře v dubnu 2002 spolu s dalšími dvěma muži Konečného, s pistolí v ruce ho donutit nastoupit do auta a odvézt ho do rekreačního areálu u Orlické přehrady. Odtud měl být Konečný převezen do pronajaté kanceláře ve Všenorech, kde prý za přítomnosti Krejčíře podepsal bianco směnky, prázdné papíry a daňové doklady. Krejčíř tak údajně na sebe nechal převést nemovitosti za 35 milionů korun. Konečný v březnu 2005 znovu zmizel a je stále pohřešován. Podle policie už nežije. 

Mjekiqi i Krejčíř jsou v kauze souzeni odděleně. Krejčíř je kromě zbavení osobní svobody navíc obviněn i z vydírání. Jeho proces začal u Městského soudu v Praze teprve tento týden.