ODS odvolala z pražského kulturního výboru kritiky grantů

Praha - V kulturním výboru pražského zastupitelstva už nebudou zasedat kritici grantového systému Karel Jech (SZ) a Jana Ryšlinková (SNK ED). Zastupitelstvo je na návrh vládnoucí ODS z výboru odvolalo. Zelení a SNK Evropští demokraté to pokládají za nedemokratický krok. Ke změnám v městské radě, v níž mají zelení a SNK ED po jednom zástupci, však postup ODS zřejmě nepovede. Návrh na doplnění kulturního výboru vzejde z debaty předsedů zastupitelských frakcí. Jeho členy se podle předsedy výboru Ondřeje Pechy mohou stát i zastupitelé za zelené a SNK ED.

Návrh podal předseda výboru Ondřej Pecha (ODS), jehož odvolání z výboru naopak žádá petice části kulturní obce s podpisy asi 30 tisíc lidí. Zastupitelstvo, ve kterém mají občanští demokraté nadpoloviční většinu hlasů, Pechovi i hlasy členů z dalších stran vyhovělo.

Podle Pechy požadovali odvolání Ryšlinkové a Jecha další členové výboru už delší dobu. Když je Ryšlinková označila za tuneláře, byla to poslední kapka pro podání návrhu na odvolání, uvedl předseda výboru. „Jejich činnost byla naprosto destruktivní,“ dodal. Výbor je pracovním orgánem zastupitelstva a Jech s Ryšlinkovou ho podle Pechy využívali pro permanentní politickou válku.

„Myslím, že je to výsostně nedemokratický krok a přešlápnutí ODS. Nikdy jsme nepřekročili žádná pravidla chování,“ reagovala Ryšlinková. Uvedla, že s Jechem při zasedáních jen vyjadřovali opoziční názory a snažili se o to, aby byla jednání výboru průhlednější. „Začínám se obávat o osud demokracie v Praze,“ podotkla.

Kolínská: Rozhodnutí ODS je alarmující 

V městské radě mají SNK ED Markétu Reedovou. Ryšlinková na otázku, zda by odpovědí na změny ve výboru mohlo být to, že by Reedová z rady odstoupila, uvedla, že pro ní by to byla jedna z možností a bude to ve vedení pražských SNK ED prosazovat. „Stojí to za razantní odpověď,“ řekla. Krajská stranická organizace to však podle svého předsedy Tomáše Homoly neschválí: „Návrh nemá šanci na úspěch.“

Jech uvedl, že se jednání kulturního výboru pravidelně účastnil a s Ryšlinkovou předkládal konstruktivní návrhy. Patřilo k nim i zrušení dotace na vstupenku v grantovém systému a zastavení transformace divadel, které nakonec ve čtvrtek schválilo zastupitelstvo, podotkl.

„Rozhodnutí ODS je alarmující i proto, že jsme na začátku volebního období podepsali s ODS a s Evropskými demokraty Deklaraci pro Prahu, kde je mimo jiné uvedeno, že vztahy politické reprezentace musí být stavěny na vzájemném porozumění, politické rovnosti s respektem k váze mandátu od občanů a konsenzuální spolupráci,“ sdělila předsedkyně pražských zelených Petra Kolínská. O reakci na odvolání Jecha s Ryšlinkovou se bude zastupitelská frakce SZ teprve radit.

"Připomíná mi to praktiky komunistických aparátčíků, sice se zaštiťují
pravicovou politikou, ale chovají se jako komunisté," uvedl teatrolog a
člen zrušené grantové komise Vladimír Just.

Transparent protestující proti kulturní politice magistrátu
Zdroj: ČT24