Havlíčkův Brod začne stavět podchod v Masarykově ulici

Havlíčkův Brod - Havlíčkobrodská radnice začne v létě budovat podchod pro chodce v nebezpečné Masarykově ulici, na které se stala již řada vážných nehod. O podchodu město uvažovalo delší dobu, ale až nyní sehnalo potřebné peníze, uvedl místostarosta Libor Honzárek. Z celkových 25 milionů korun nákladů zaplatí tři čtvrtiny Státní fond dopravní infrastruktury (SFDI), město přidá šest milionů korun.

Radnice nyní připravuje výběrové řízení na dodavatele. Stavební práce by měly začít co nejdříve, protože SFDI požaduje dokončení akce v letošním roce. Podchod bude dlouhý 21 metrů a čtyři metry široký. „Pokud nedojde k žádným problémům, chodci se na něj mohou těšit už v prosinci,“ uvedl Honzárek.

Masarykovou ulicí vede státní silnice, po níž doprava proudí i k dálnici D1. Podle loňských údajů po ní v průměru denně projede 15 000 aut, v některých úsecích i 20 000. Řada řidičů na této trase překračuje povolenou rychlost.

V poslední době již město provedlo dílčí úpravy, které mají zvýšit bezpečnost chodců. Uprostřed přechodu, po němž chodí i školáci, byl pro pěší vytvořen ostrůvek. Zlepšilo se značení a přechod byl osvětlen. Ve směru od Kolína byly dva jízdní pruhy zredukovány na jeden, aby auta musela zpomalit.