České dráhy připravují harmonogram, jak zmírnit důsledky stávky

Praha - České dráhy připravují přesný rozpis s informacemi, jakým způsobem se v železniční dopravě v úterý projeví výstražná hodinová stávka, pokud se k ní připojí také železničáři. Dráhy se však stále snaží své zaměstnance od účasti na stávce vyhlášené Českomoravskou konfederací odborových svazů (ČMKOS) proti vládním reformám odradit. Jasno o změnách i o stávce by mělo být v pondělí.

„Vyjednávání stále pokračují, přesto odbor osobní dopravy ČD připravuje přesný rozpis toho, jak pojedou vlaky v dálkové i regionální dopravě, pokud opravdu strojvedoucí zastaví dopravu,“ uvedl mluvčí Českých drah Ondřej Kubala, podle něhož se dráhy snaží případné změny v jízdním řádu minimalizovat.

„V některých případech by byly vypraveny místo vlaků náhradní autobusy. Je třeba přeorganizovat všechny oběhy vozů, lokomotiv i vlakových čet,“ konstatoval Kubala. Podobu jízdního řádu změněného kvůli stávce České dráhy v pondělí zveřejní na internetu.

Hodinovou stávkou proti reformě

Hodinovou stávku na úterý od 13:00 do 14:00 hodin ČMKOS vyhlásila na protest proti reformním krokům kabinetu Mirka Topolánka. Odboráři jej obviňují z toho, že při současném růstu inflace přijal opatření, jimiž se reálně snížily platy ve školství, zdravotnictví a veřejné sféře.

Železničářské odbory mají největší výhrady ke změnám systému penzí. Předáci nesouhlasí hlavně s tím, aby lidé odcházeli do důchodu v 65 letech. Požadují, aby pracovníci v náročných profesích mohli jít na odpočinek až o pět let dříve.