Hamáček: Wolfa vzala ČSSD vláda

Praha - Poslance Petra Wolfa, který včera oznámil odchod z poslaneckého klubu sociální demokracie, vzala ČSSD vláda. V dnešních Otázkách Václava Moravce to řekl poslanec ČSSD a předseda zahraničního výboru sněmovny Jan Hamáček. Kabinet si podle něj chce tímto neférovým jednáním zajistit dostatečnou podporu pro hlasování o umístění amerického radaru v České republice.

„Vždycky když je vláda v problému - důvěra vládě, prezidentská volba, nyní radar - tak se objeví konstruktivní poslanec, kterému je vyhrožováno, je vydírán, poté oznámí, že vystupuje z poslaneckého klubu, pak požádá ještě o policejní ochranu, kterou dostane, aby si to náhodou nerozmyslel,“ popsal domnělé praktiky občanských demokratů Hamáček.

Poslanecká sněmovna má o umístění radaru mimořádně jednat již tuto středu. Zasedání svolala opozice. Poslanci by na schůzi podle ní měli přijmout usnesení o zastavení vyjednávání o stavbě amerického radaru na českém území. Toho se ale vláda v čele s ODS obává a volí nekalé praktiky, aby získala ve sněmovně většinu.

ODS obvinění z vyhrožování odmítá

Občanští demokraté jakékoliv snahy, které by přiměly Wolfa k odchodu z poslaneckého klubu ČSSD, popírají. Místopředseda vlády pro evropské záležitosti Alexandr Vondra, který byl rovněž hostem Otázek Václava Moravce, uvedl, že poslance Wolfa osobně nezná a neví ani nic o jeho názorech na radar. „Já si myslím, že to jsou slova, která pramení z nervozity uvnitř sociální demokracie,“ zdůraznil Vondra.

Poslanec Petr Wolf je již čtvrtým v řadě, který poslanecký klub sociální demokracie opustil. Na stranu pravice se již připojili také poslanci Miloš Melčák, Miloš Pohanka a naposledy při prezidentské volbě poslanec Evžen Snítilý. Všem bylo před odchodem různými způsoby vyhrožováno. Podle Vondry to svědčí o tom, že někteří sociální demokraté nejsou schopni unést tlak svých kolegů, jako je například poslanec David Rath.

Radar i předsednictví EU jsou v ohrožení

Reakce ČSSD na odchod Wolfa z jejího poslaneckého klubu by mohla ohrozit nejen uzavření smlouvy o radaru, ale i předsednictví České republiky Evropské unii. „Pokud vláda nechce vyjednávat a zvolila si tuto taktiku, tak musí být také připravena, že opozice si to nenechá líbit,“ upozornil Hamáček. ČSSD chce s ODS válčit a vyhlásit politiku nulové tolerance.

Vondra si ale z výhružek sociálních demokratů těžkou hlavu nedělá. „Předsednictví začíná až 1. ledna příštího roku. Myslím si, že je tady čas na nějakou dohodu,“ konstatoval. Navíc se podle něj politický styl sociálních demokratů již příliš zhoršit nemůže. ČSSD nepárovala chybějící poslance ani doposud a k návrhům vlády byla netolerantní.