Wolf vystoupí z ČSSD, Paroubek chce jeho rezignaci na post poslance

Praha - Po odchodu z poslaneckého klubu sociálních demokratů se dnes poslanec Petr Wolf rozhodl opustit i stranu. Zároveň odmítl obvinění, že by svůj odchod jakkoliv koordinoval s občanskou demokracií. Odůvodnil ho nedemokratickými praktikami ve straně. Předseda sociálních demokratů Jiří Paroubek na Wolfovo prohlášení zareagoval výzvou k tomu, aby se přeběhlík vzdal poslaneckého mandátu. Vládě vyhlásil nulovou toleranci.

K vyhrožování, kterým včera Wolf vysvětlil svůj odchod z poslaneckého klubu sociální demokracie, dnes přidal neshody uvnitř ostravské stranické organizace, nedemokratické praktiky ČSSD a tlak, kterému nehodlá čelit. Popírá jakékoliv spekulace o tom, že by svůj odchod ze sociální demokracie jakkoliv domlouval s ODS. „To jsou takové ubohosti, které já teď přehlížím. Ale pokud to přeroste určitou míru, tak se tím budou zabývat mí právníci,“ zdůraznil. Předsedu ČSSD Jiřího Paroubka obvinil ze špatného vedení strany, které způsobuje útěky poslanců z jejích řad.

ČSSD Wolfova slova pobouřila

Wolfovo tvrzení o nedemokratických praktikách je podle vedení sociální demokracie nesmyslné. „Je absurdní naznačovat, že sociální demokraté v Moravskoslezském kraji jsou za těmito SMS zprávami,“ zdůraznil Paroubek na dnešní tiskové konferenci.

Jakýkoliv tlak ze strany Wolfových stranických kolegů popřel i předseda krajské organizace Moravskoslezského kraje Lubomír Zaorálek. „Naprosto odmítáme to, co pan Wolf sdělil médiím, že situace v Moravskoslezském kraji a nátlak na něj konaný jsou důvodem, proč opouští stranu,“ podtrhl. Dodal, že nikdo z organizace neměl ani ponětí o tom, že by čelil nějakým těžkostem.

Paroubek vyzval odpadlíka k rezignaci

Předseda ČSSD obvinil Wolfa z toho, že se provinil proti ideálům a programu sociální demokracie. Vyzval ho, aby se vzdal svého poslaneckého mandátu, který získal právě proto, že ve volbách kandidoval za sociální demokracii. Strana už vůči němu prý projevila dostatek tolerance, když podal při vzniku vlády neplatný hlas nebo když se nezúčastnil jednání o rozpočtu.

Padla i obvinění ODS

Paroubek nešetřil ani výpady proti ODS. „Běžnou metodou práce občanské demokracie je korupce a vydírání,“ obvinil vládní stranu. ČSSD proto nehodlá vést s ODS žádný dialog, dokud bude na postu předsedy strany Mirek Topolánek. „Vyhlašujeme nulovou toleranci vůči této vládě korupce,“ prohlásil. Bojkotovat vládu a ODS Paroubek chce i během českého předsednictví Evropské unii.

Předseda ČSSD Jiří Paroubek v Otázkách Václava Moravce
Zdroj: ČT24