Čunek si stěžuje na soudce Barboříka, Pospíšil se tím zabývat nehodlá

Přerov - Vicepremiér a předseda KDU-ČSL Jiří Čunek podal minulý týden k přerovskému okresnímu soudu stížnost na chování tamního soudce Jiřího Barboříka, který vede líčení v kauze zlínského podnikatele Romana Vaškůje a Petra Šmiřáka. Ti se podle obžaloby pokusili podplatit korunní svědkyni v Čunkově údajné korupční aféře Marcelu Urbanovou. Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil dnes uvedl, že jeho stížnost řešit nebude. Předsedkyně přerovského soudu už dříve řekla, že Čunek si"vzhledem ke svému postavení" vymínil, aby o jeho stížnosti rozhodovalPospíšil.

„Ministr Pospíšil neshledal důvod k podání návrhu na zahájení kárného řízení ani k jinému podnětu v této věci,“ uvedla mluvčí resortu Zuzana Kuncová. Dodala, že ministerstvo poslalo Čunkovi dopis, v němž odmítnutí politikovy žádosti zdůvodnilo. Je možné, že Čunek dopis obdrží až zítra, a proto resort zatím nechce obsah vyjádření blíže komentovat.   

Podle Čunka se k němu Barbořík nechoval slušně. „Tak, jak se choval ke mně soudce Barbořík, tak já jsem přesvědčen, že to není slušné chování soudce. Já jsem svědek, a ne zavírač zavřených dveří a podobně. To jsou jistě věci, které nepřidávají vážnosti soudců,“ řekl Čunek. Vicepremiérovi se prý také nelíbí, že Barbořík si v rámci jednání o kauze Vaškůj vyžádal jako přílohu i celý jeho spis.

Barbořík jednání odložil, chce Čunka vyslechnout

Přerovský okresní soud ve čtvrtek odročil kauzu Vaškůje a Šmiřáka na neurčito, a to kvůli dalším důkazním návrhům. Podle Barboříka je potřeba vyslechnout ještě další svědky - například přítele Urbanové, dceru Vaškůje či Čunka. Ten však stále odmítá v kauze vypovídat.

Bývalá Čunkova sekretářka Urbanová kriminalistům řekla, že Čunek ještě jako starosta Vsetína v roce 2002 převzal půlmilionový úplatek od realitní společnosti H&B Real. Žalobci ale Čunka stíhání zprostili s tím, že se trestný čin nestal. Pražští kriminalisté předminulý týden obvinili Urbanovou z toho, že v případu křivě vypovídala. Urbanová se proti rozhodnutí policie odvolala. Pokud bude obžalována a uznána vinnou, hrozí jí až desetileté vězení.

Vaškůj se podle obžaloby společně se Šmiřákem pokusil ovlivnit Urbanovou koncem loňského února. Za stažení výpovědi jí nabízel různé výhody, včetně luxusní dovolené. Podle verze podnikatele šlo pouze o provokaci, která měla poukázat na nevěrohodnost hlavní svědkyně. Urbanová nátlak nahlásila policii.