Na Blízkém východě kralují dálnicím velká a luxusní auta

Dubaj - Luxusní sportovní vozy, velké sportovně-užitkové automobily a masivní terénní vozidla kralují dálnicím na Blízkém východě, jejichž majitelé si finančně polepšili díky drahé ropě. Ta naopak přinutila řadu motoristů v západních zemích k přechodu na menší automobily či dokonce jízdní kola, píše agentura Reuters.

„Vysoké ceny ropy podporují (na Blízkém východě) ekonomiku. Více lidí tak má vyšší příjmy a kupuje luxusní vozy,“ řekl mluvčí společnosti Mercedes-Benz pro Blízký východ a Orient Julian Millward-Hopkins. „Pokud se podíváte na světový prodej, vidíte pyramidu. Její základ tvoří menší vozy a na špičce jsou luxusní sportovní automobily. Na Blízkém východě je to obrácená pyramida. Luxusní vozy si zde vedou lépe než kdekoliv jinde,“ dodal.

Největší americká automobilka General Motors se na domácím trhu potýká s poklesem poptávky po sportovně-užitkových vozech, protože motoristé kvůli drahému benzinu přecházejí k menším modelům s nižší spotřebou. Na Blízkém východě však prodej jejích sportovně-užitkových vozů v prvním čtvrtletí vyskočil o čtyřicet procent, upozorňuje agentura Reuters.

Ve Spojených státech ceny benzinu nedávno kvůli drahé ropě poprvé v historii překročily čtyři dolary za galon, tedy přibližně 16 Kč za litr. Ve Spojených arabských emirátech se však pohybují mezi pěti a šesti korunami za litr, takže se zde motoristé nemusí příliš starat o spotřebu svých automobilů.