Kauza Kuřim: Babička ani otec o týrání hochů neměli tušení

Brno - Brněnský kraj soud pokračuje v projednávání kuřimské kauzy. Soud vyslechl babičkou obou týraných hochů Elišku Mauerovou. Podle ní hoši žádné výchovné problémy neměli. Babička neměla prý tušení o tom, že by její dcery Klára s Kateřinou mohly Ondru a Jakuba týrat. „Byla vždy dobrou mámou a děti byly pro ni na prvním místě,“ řekla soudu Eliška Mauerová. O týrání nevěděl ani otec hochů Radek Coufal. Další ze svědků, expolicista Josef Kolínský, povrdil, že obžalovaní Jan Turek a Jan Škrla se mu přiznali, že hochy týrali.

Eliška Mauerová byla až do léta 2006 v kontaktu s dětmi. Před koncem prázdnin kontakt ale Klára zakázala, kvůli tomu, že se chce více věnovat výchově chlapců. Babičce bylo řečeno, že podle psychologa má Ondra problém. Pokud nebude řešen, stane se z něj agresivní člověk. Elišce Mauerové se záměr dcery nelíbil, chtěla její rozhodnutí opakovaně změnit, ale neuspěla. Domnívala se, že omezení styku s chlapci je otázkou dnů nebo týdnů, Kláře a Kateřině se ale kontaktu podařilo zamezit na mnohem déle.

Dnes také vypovídal otec hochů Radek Coufal. Ten prohlásil, že o týrání neměl tušení. „Byl to šok. Je to nepochopitelné,“ uvedl u soudu Coufal. Podle něj byli hoši v pořádku, výchovné problémy neměli a nepotřebovali ani pomoc psychologa. Kláru Mauerovou popisuje z dob manželství jako výbornou matku, která žádné extrémní tresty při výchově svých dětí nepoužívala. Od rozvodu na jaře 2006 prý viděl chlapce méně často. O kontakt s nimi se snažil, většinou mu ale bývalá žena řekla, že hoši mají nějaké aktivity a že o víkendech jezdí na chatu. 

Coufal uvedl, že sice jezdil i do Kuřimi, do domu Kláry ale nikdy nevstoupil a s hochy se prý ani neviděl. Obvykle od nich slyšel jen z dálky jejich pozdrav. Na své exmanželce si po rozvodu nevšiml žádné změny chování. V době, kdy Coufal vozil hochy do kroužků, na nich nepozoroval stopy týrání a chlapci se ani okrajově o ničem nezmínili. O týrání se prý dozvěděl až loni 8. května, tedy den poté, co byl nahý a spoutaný Ondřej zachráněn z komory pod schody v rodinném domě v Kuřimi.

Z výpovědi Coufala vyplývá, že není členem sekty, přičemž nemá ponětí o tom, jak je na tom v tomto ohledu jeho bývalá partnerka. Coufal zná od vidění Bašovou, Turka i Škrlu. S Barborou Škrlovou se dvakrát v minulosti viděl, ale bylo mu prý řečeno, že je to třináctiletá Anička. „O Aničku jsem se nezajímal, po našem rozchodu to byla soukromá věc mé bývalé ženy,“ zdůraznil Coufal.

Škrla a Turek přiznali týrání soukromému detektivovi - nutila je zřejmě Klára Mauerová

Dopoledne stanul před soudem někdejší kriminalista, spolupracovník otce Barbory Josefa Škrly a nyní soukromý detektiv Josef Kolínský. Ve výpovědi uvedl, že se setkal s Barborou Škrlovou už v květnu 2007, kdy pod jménem  Anička Mauerová uprchla z Klokánku do Kodaně po odhalení týrání Ondřeje a Jakuba, s nimiž doma v Kuřimi žila. Také Kolínský prý uvěřil tomu, že Anička je patnáctileté děvče.

Podle svých slov se opakovaně ptal Škrlové, zda byla týrána. Tvrdila, že
ne, vždy byl ale u toho její otec Josef Škrla. Již při prvním setkání ve
Stockholmu si všiml toho, jak je Barbora závislá na otci. Konzultovala s
ním věci, třeba výběr čaje k pití. I Kolínský si vyslechl neuvěřitelné
historky, například o tom, jak byla Škrlová unesena.

Doktora měl hrát Jan Škrla

Detektiv uvedl, že v minulosti byl požádán i o konzultaci situace, v níž se
ocitli obžalovaní Jan Škla i Jan Turek. Oba se mu prý přiznali k týrání hochů, o které je prý žádala jejich matka Klára Mauerová, aby prý zlepšili jejich chování. „Řekl mi to (důvod týrání) Turek, Škrla jenom brečel,“ uvedl Kolínský. U týrání prý měla být kromě Kláry Mauerové i Kateřina Mauerová či Hana Bašová. Kolínský je po Kláře Mauerové už druhou osobou, která usvědčuje Jana Turka a Jana Škrlu z týrání chlapců, jehož se údajně dopustili na chatě v srpnu 2006 ve Veverské Bítýšce. Turek se sice proti tomu ohradil, Kolínský ale věc popsal v podstatě stejně jako Klára Mauerová.

Tajemného doktora, který měl podle předchozích výpovědí nabádat Kláru Mauerovou k „brutální převýchově“ chlapců, měl podle detektiva hrát v přestrojení bratr Barbory Škrlové Jan Škrla.

Svědkyně: Bašová chlapce týrala přímo v Paprsku

Podle svědectví pracovnice Domu dětí a mládeže Paprsek v Brně Petry Fiedlerové se na týrání chlapců podílela také Hana Bašová zvaná Nancy, která jednoho z nich trýznila dokonce i v Paprsku. Stejně tak tam měla dlouhodobě týrat i Barboru Škrlovou. Fiedlerová u soudu vypověděla, že na podzim 2006 našla v místnosti vedoucích zamčeného uplakaného Ondřeje.

Dítě na její dotazy, co tam dělá a co mu schází, nereagovalo. „Nevěděla jsem, co bych měla dělat. Vyběhla jsem po schodech, abych se na to zeptala Nancy Bašové. Ta reagovala tak, že o tom ví,“ uvedla Fiedlerová. Obě ženy se pak vrátily do místnosti. Zatímco Fiedlerová spěchala do svého kroužku, Bašová místnost s uplakaným hochem opět zamkla. Fiedlerová celé věci nepřikládala velkou váhu. Vše se změnilo až po odhalení kuřimské kauzy.

Proces bude tento týden pokračovat výslechy svědků a promítnutím záznamů s týraným Ondrou. Šestici obžalovaných hrozí až 12 let vězení. Procesu se na část z nich na vlastní žádost neúčastní.