Do stávky se zapojilo 30 tisíc zdravotníků

Praha - Nemocniční lékaři zahájili úderem šesté hodiny ranní stávku. Poskytují jen akutní péči. Ve velkých nemocnicích se v ranní směně zapojila do protestu proti vládním reformám asi polovina lékařů a zdravotních sester. Na oděvech mají nápis „stávka“. Podporují je kolegové ze soukromých praxí. Ke stávce se symbolicky připojili i pracovníci ústavů sociální péče, psychiatrických léčeben a lázní.

Zatím se do stávky zdravotníků podle předsedy Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Jiřího Schlangera zapojilo asi 30 tisíc lidí v první směně. Dalších 40 tisíc zdravotníků se stávkou sympatizuje. Stávky se rovněž účastní několik tisíc lékařů, všechny fakultní nemocnice a mnoho dalších nemocničních ústavů.

Některá oddělení nemocnic, například chirurgie, ORL či neurologie, fungují jen na posílený víkendový provoz. Ve službě je méně lékařů než ve všední den, ale více než o víkendu. Stávkující oddělení přijímají pouze akutní případy. Naopak oddělení ARO nejsou stávkou omezena téměř vůbec.

Ve vinohradské nemocnici budou lékaři pacientům platit „Julínky“

V pražské vinohradské nemocnici se bude stávkovat od osmi do čtrnácti hodin. Odboráři připravili pro pacienty happening s názvem „Normálně platíte vy nám, dnes platíme my vám“. Bude se konat na chodníku před vstupem do areálu, akci uvnitř vedení zakázalo. Lékaři vyšetří zájemcům krevní tlak a vysvětlí důvody ke stávce. Každému, kdo se nechá vyšetřit, zaplatí zdravotníci symbolických 30 „Julínků“.

„Z našeho pohledu je nejvíce kontroverzní plošný převod stávajících fakultních nemocnic na akciové společnosti a hlavně převod všech zdravotních pojišťoven na akciové společnosti a jejich následná privatizace. V tom okamžiku půjde ve zdravotnictví hlavně o byznys a tím pádem se lékaři a pacienti stanou loutkami v rukou vlastníků zdravotních pojišťoven,“ uvedl v Dobrém ránu předseda Lékařského odborového klubu Miloš Voleman.

Stávkující zdravotníci chtějí svými protesty vyjádřit svůj odpor k připravovaným reformám. „Nesouhlas jsme vyjadřovali řadu měsíců, ale nikdo se s námi vážně nebavil, takže nakonec jsme přistoupili k této krajní formě,“ doplnil Voleman.

V pražské Fakultní nemocnici Bulovka ředitel údajně připravené shromáždění stávkujících zakázal.

Brněnskou Úrazovou nemocnici obemkne lidský řetěz

Zdravotníci v brněnské Úrazové nemocnici budou stávkovat celý den. „Bude zařízen rozšířený víkendový provoz. Dohodli jsme se, že odložíme všechny plánované výkony. Pacienti byli předem informováni a byl s nimi domluven náhradní termín. Nesetkali jsme se s negativními reakcemi, pacienti naopak slíbili, že nás přijdou podpořit,“ informovala předsedkyně LOK Úrazové nemocnice Brno Lenka Doležalová.

Pracovníci brněnské Úrazové nemocnice chtějí také protestovat proti připravovanému sloučení s Fakultní nemocnicí v Brně-Bohunicích. „Chtěli bychom vytvořit lidský řetěz kolem naší nemocnice a symbolicky charakterizovat naši snahu o její záchranu,“ popsala Doležalová.

Lékaři při debatě s ministrem Julínkem
Zdroj: ČT24