Nečas: 900 tisíc stávkujících je pouze zbožné přání odborářských předáků

Praha - Označovat dnešní stávku některých profesí za celonárodní protest je podle vicepremiéra a ministra práce Petra Nečase přehnané. Poukázal především na to, že podpora stávky je v celé republice rozdílná. Údajný počet 900 tisíc stávkujích označil za pochybný. Například na železnici se ke stávce připojila jen Federace strojvůdců. Podle údajů ministerstva zdravotnictví stávkovalo pouze 2 až 6 procent zaměstanců. Politici se ke stávce příliš vyjadřovat nechtějí. Premiér Topolánek ji už včera označil za zpolitizovanou. Podle Jiřího Paroubka je ale počet stávkujících obrovský a vláda by se tím měla zabývat.

„900 tisíc stávkujících je pouze zbožné přání odborářských předáků. Oni sami dnes udávali, že například ve zdravotnictví se aktivně zúčastní 30 tisíc lidí. To číslo bude zhruba třetinové… V této zemi pracuje pět milionů osob, drtivá většina jich tedy dnes nestávkovala,“ reagoval Nečas. Označovat stávku za celonárodní protest je proto podle něj hodně přehnané a její smysl je pouze politický. „Dost dobře nechápu, proč si někdo bere za rukojmí své spoluobčany, kteří se situací nemají nic společného,“ dodal.

Odbory: Reformy byly prosazeny bez sociálního dialogu 

Odboráři tvrdí, že reformy byly prosazeny s politickou korupcí a bez sociálního dialogu. Proti tomu se Načas ohradil: „O všech reformních zákonech se jednalo i s opozicí a tripartitou. Je to naprosto nepravdivé tvrzení.“

Josef Středula z Odborového svazu Kovo dnes řekl, že v souvislosti s chystaným zákoníkem práce pro ně podobné akce nekončí. Změny zákoníku bude podle Nečase proto projednávat společná tripartitní expertní komise, která vznikla minulý čtvrtek. Do novely budou zahrnuta také rozhodnutí Ústavního soudu, který zrušil 11 ustanovení. „V drtivé většině to byly části, které dávaly neústavní privilegia právě odborům,“ podotkl Nečas.    

Podle odborářů je reforma výhodná jen pro úzkou skupinu nejbohatších lidí. „Konkrétní čísla dokazují, že tomu tak není. Reálné platy v průmyslu vzrostly za první čtyři měsíce letošního roku o 3,8 procenta. Provádíme výrazné valorizace penzí. Žádná z obav odborářů se neprojevuje,“ řekl ČT Nečas. Konkrétní čísla podle něj mluví o opaku.   

Cikrt: Odbory malují na zeď bubáky a šíří lži

Ve zdravotnictví odborům nejvíce vadí nevratnost záležitostí. Jediným měřítkem pro služby ve zdravotnictví bude podle nich kupní síla, ne potřeba nemocných. Mluvčí ministerstva Tomáš Cikrt to označil za bubáka, kterého odbory malují na zeď. Poukázal také na počet stávkujících. Podle údajů ministerstva stávkovalo pouze 2 až 6 procent zaměstanců. „Bereme to jako dobrý signál od zaměstnaců ve zdravotnictví, kteří pochopili, že je to mediálně politická stávka a čekají na vysvětlování zákonů, které teprve přijde,“ dodal Cikrt.

U zdravotních pojišťoven je vláda připravena na kompromis 

Odbory se dlouhodobě bouří i proti privatizaci nemocnic. „Vláda fakultní nemocnice nikdy privatizovat nechtěla. Jedná se pouze o změnu právní formy na neziskové akciové společnosti, což je něco zcela jiného než privatizace. Nemocnice by nadále zůstaly ve vlastnictví státu, případně kombinovaně univerzit,“ informoval Nečas. U zdravotních pojišťoven je vláda připravena na kompromis. VZP a pojšiťovny ministerstva obrany a vnitra by ze zákona zůstaly ve vlastnictví státu.

Lídři koalice mluví o politické stávce, opozice varuje  

Předseda zelených Martin Bursík by byl podle svých slov mnohem šťastnější, kdyby odbory byly partnerem vlády. „Kdyby ve vztahu k vládním reformám používaly vlastní argumentaci a nekopírovaly názory ČSSD jako opozice. Odbory by měly být autonomní,“ komentoval situaci.

Premiér Mirek Topolánek s ohledem na dnešní stávku poznamenal, že Česká republika není ohrožena reformami, ale naopak jejich nedostatkem. „Pokud z 58 tisíc tisíc lidí Českých drah stávkuje pouze tisíc lidí, tak to beru jako politickou stávku,“ řekl premiér během dnešní návštěvy Vítkovických železáren. 

Předseda ČSSD Jiří Paroubek hodnotí protesty opačně. „900 tisíc přímých účastníků stávky je obrovský počet. Myslím si, že je to výzva této vládě. Být na místě Mirka Topolánka, tak bych se tím výrazně zabýval a korigoval bych kurz,“ prohlásil.