Nečas: Stávka byla zpolitizovaná a z občanů udělala rukojmí

Praha - Ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas v Událostech, komentářích označil včerejší stávku za zpolitizovanou a škodící běžným občanům. Protestů, které dnes proběhly v mnoha českých městech, se podle údajů odborářů zúčastnil téměř milion pracovníků. Motivací ke stávce byla snaha zastavit či změnit kurz reformních kroků vlády. Nečas však jakékoliv přerušení reforem odmítl.

Protest zaštítila Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS). Její předseda a senátor za ČSSD Milan Štěch jej považuje za úspěch. Petr Nečas ale čísla stávkujících považuje za přehnaná, podle jeho odhadů protestovalo maximálně 550 000 lidí. Stávku za úspěšnou nepovažuje.

„V České republice pracuje pět milionů lidí. I kdyby stávku teoreticky podpořilo těch devět set tisíc, tak je to dramatická menšina pracujících v této zemi. To znamená, že zdrcující většina lidí odmítla tuto stávku,“ zdůraznil Nečas. Zároveň odmítl přerušení reforem, řekl, že vláda v nich hodlá pokračovat, neboť české zaměstnance neohrožují reformy, ale jejich nedostatek. Odvolal se na podporu Evropské unie a Organizace pro ekonomickou spolupráci a rozvoj.

Stávku řídil Lidový dům, tvrdí Topolánek

Během stávky mladoboleslavské automobilky předstoupil před pracovníky Škody kandidát sociální demokracie v podzimních volbách do Senátu Jiří Dienstbier a podpořil stávkující. Také proto označila vláda protest za politicky motivovaný. „Já to beru jako politickou stávku řízenou z Lidového domu a v tom smyslu mě to nechává chladným a jenom mě to vybízí k větší práci,“ řekl premiér Mirek Topolánek.

Nečas zkritizoval i průběh a formu stávky: „Nezpochybňuji, že někdo vyjadřuje svůj názor, ať se svolá demonstrace a ať je třeba půlmilionová. Stávkující ale nemají právo brát si za rukojmí své spoluobčany zastavením vlaků, zablokováním dopravy, či dokonce jedné z pražských magistrál, což je i protizákonné.“

Podle předsedkyně poslaneckého klubu KDU-ČSL Michaely Šojdrové zavdala ke stávce důvod sama vláda, protože s odborovými centrálami dostatečně nekomunikovala. Nečas ale nesouhlasí. Upozornil, že odbory jsou standardním připomínkovým místem, s nimiž vláda projednává zákony dříve, než jdou do Parlamentu. V tradici těchto jednání hodlá kabinet i nadále pokračovat, jinou reakci však nechystá.

Hrozba odborů: Příště bude protest ještě silnější

Odborářský svaz však hrozí. „Pokud reformy budou bez korekce pokračovat tím směrem, jakým byly započaty, a přijde odezva od našich členských odborových svazů, tak se takovým (protestním) akcím určitě postavíme do čela,“ varoval předseda ČMKOS Milan Štěch. Upozornil, že by příští protestní akce mohla trvat delší dobu a přinést tvrdší dopad. „Naší hlavní metodou je ovšem vyjednávání a my budeme dělat všechno proto, abychom věci posunuli pozitivním směrem,“ dodal Štěch.

Stávky odborářů se zúčastnil téměř milion pracovníků, z toho 300 000 aktivně. Hlavní protestní přerušení pracovní činnosti proběhlo mezi 13. a 14. hodinou. Protestů se zúčastnili dělníci, havíři, železničáři nebo pracovníci MHD. Zdravotníci stávkovali již od rána. Vyjádřili tím svůj odpor k probíhajícím a plánovaným krokům vlády.