Cestovatelé vyrazili ve staré škodovce z Kyjova do Nepálu

Kyjov (Hodonínsko) - Z Kyjova pod nejvyšší horu světa Mount Everest se v úterý vydali cestovatelé Petr Goldmann a Milan Trávníček v devátenáctileté Škodě Rapid 136 - Myšákovi. Před sebou mají dvacet tisíc kilometrů, které by měli zvládnout za 3 měsíce. Stará škodovka se do světa nepodívá poprvé, před dvěma lety dorazila s expedicí Vladivostok až k Japonskému moři.

Tentokrát se cestovatelé rozhodli vydat trochu jiným směrem, a to až do Himalájí. Pojedou přes Maďarsko, Turecko, Irán, Pákistán a Indii až do hlavního města Nepálu - Káthmandú. Cesta tam a zpět vyjde nejméně na 20 000 kilometrů. Na minulé expedici cestovatele pořádně potrápili komáři, tentokrát to budou až 45stupňová vedra. Nejtěžší úsek cesty je čeká v Íránu, kde budou muset přejet 1500 kilometrů pouští. Devatenáctiletá škodovka by měla denně urazit tak 500 kilometrů.

„Výhodou samozřejmě je, že jsme schopni si drobné závady na stroji bez větších potíží opravit,“ uvedl Trávníček. Cestovatelé jsou přesvědčeni o tom, že auto nadcházející cestu bez větších potíží zvládne. 

Škodovka prošla před odjezdem generální opravou. Chybí jí zadní sedadla, kde je malá dílna s náhradními díly. Vozy Škoda Rapid 136 se přestaly vyrábět v roce 1989. Těsně předtím do nich byly montovány výkonnější motory z novějšího modelu Škoda Favorit, který má i Myšák.