Vyjednávání o nákupu transportérů začne příští týden

Praha - Ministerstvo obrany zahájí 2. července vyjednávání s rakouskou firmou Steyr o nákupu 107 obrněných transportérů Pandur pro českou armádu. V úterý už začaly zkoušky dvou obrněnců, které do vyškovské divize Vojenského opravárenského podniku Šternberk přistavila rakouská společnost. Podle ministerstva jsou úspěšné výsledky podmínkou k tomu, aby se nákup uskutečnil. Původní počet vozidel resort v lednu snížil. Za část ušetřených peněz chce pořídit další armádní techniku, zbylé peníze by se měly stát rozpočtovou rezervou.

Vojsko chtělo nejprve koupit 199 transportérů. Kabinet Mirka Topolánka ale na konci loňského roku původní smlouvu za více než 20 miliard korun vypověděl, protože firma nestihla dodat první vozidla včas. V lednu firma dostala druhou šanci, ministerstvo se však rozhodlo počet vozidel snížit.

Na novém projektu proto ministerstvo zřejmě ušetří. Přesnou cenu však podle dřívějšího vyjádření náměstka ministryně obrany Martina Bartáka bude nutné ještě stanovit. Kromě šedesátky bojových verzí s věžovou nástavbou má armáda zájem ještě o pět dalších modifikací: velitelskou verzi, průzkumnou s lokátorem, verzi minometnou, ženijní a dílenskou a vyprošťovací.

Za část ušetřených peněz, zhruba 3,9 miliardy korun, chce ministerstvo pořídit například 35 lehkých obrněných vozidel, tři transportní letadla španělské firmy CASA C-295M nebo 20 terénních vozů Land Rover. Návrh ministryně obrany Vlasty Parkanové bude v pátek projednávat vláda. Sněmovní rozpočtový výbor už ho schválil.

Na tři dopravní letadla se počítá celkem s 2,2 miliardami korun, na lehká obrněná vozidla i terénní rovery je vyčleněno asi 1,3 miliardy korun.
Zbylé peníze jsou určené k pořízení radiostanic, meteorologických systémů a dalšího vybavení.

Vojenské dopravní letadlo typu EADS Casa C-295M.
Zdroj: ČT24