Prezident Klaus udělil milost thajskému pašerákovi

Praha - Prezident Václav Klaus udělil milost Emilu Novotnému, který byl v roce 1995 odsouzen v Thajsku za pašování heroinu k 50 letům vězení. Od roku 2004 si Novotný odpykával zbytek trestu v Česku. Klaus podle svého mluvčího Radima Ochvata přihlédl k tomu, že byl Novotný v době spáchání trestného činu velmi mladý a část trestu si navíc odpykal v tvrdých podmínkách thajského vězení.

Tehdy devatenáctiletý Novotný byl zatčen v březnu 1995 na letišti v thajském Bangkoku. U sebe měl přes pět kilogramů heroinu, který se pokoušel propašovat do kambodžského Phnompenhu. Soud v Bangkoku ho za pašování poslal na padesát let za mříže.

O rok později mu byl trest snížen o 7,5 roku díky amnestii vyhlášené thajským králem. Na základě česko-thajské smlouvy o předávání pachatelů trestných činů požádal v roce 2002 Novotný i další odsouzený  pašerák Radek Hanykovics o přemístění z Thajska do české věznice.

České soudy uznaly thajské tresty pro oba muže, kteří byli do Česka přemístěni v roce 2004. Obvodní soud pro Prahu 6 následně potvrdil Novotnému zbytek trestu v délce 34 let ve věznici s ostrahou. Na základě dalších amnestií thajského krále byl ale trest Novotného znovu zkrácen. Loni v únoru, kdy mu český Ústavní soud odmítl trest zkrátit, mu chybělo zhruba 17 let vězení. Druhý český pašerák Hanykovics zemřel loni v lednu.