O Klimovičové soud rozhodne neveřejně, cítí se diskriminována

Praha - O případu někdejší blízké spolupracovnice poslance Davida Ratha (ČSSD) Evy Klimovičové, která se podle obžaloby pokusila před dvěma lety uplatit zaměstnance farmaceutické firmy, rozhodne odvolací senát v neveřejném jednání. Rozhodl tak dnes pražský městský soud. Klimovičová se tímto usnesením cítí diskriminována, podle ní má celá kauza politický podtext a je načasovaná tak, aby poškodila Ratha před podzimními krajskými volbami.

Městský soud v Praze měl dnes rozhodnout o odvolání státního zástupce, který nesouhlasil s tím, že obvodní soud Klimovičovou loni v říjnu už potřetí zprostil viny. Jednání ale nakonec vůbec nezačalo. Soudce pouze oznámil, že případ se bude řešit neveřejně.

Obžaloba tvrdí, že Klimovičová žádala od pracovníka firmy Pfizer tři miliony korun za to, že mu zprostředkuje schůzku s tehdejším předsedou České lékařské komory (ČLK) Rathem. Odvolací senát v minulosti kauzu už dvakrát vrátil Obvodnímu soudu pro Prahu 5. Klimovičová očekává stejné rozhodnutí i tentokrát. Mluvčí městského soudu Luboš Vlasák dnes ČTK sdělil, že v neveřejném jednání obecně nikdy nelze rozsudek napadený odvoláním potvrdit.

Korupci odhalila skrytá kamera 

Na počátku celého případu byl tříminutový záznam skryté kamery, který odvysílala Česká televize. Na nahrávce hovoří Klimovičová se zástupcem firmy Pfizer Alešem Prokopenkem. Podle reportáže po něm žádala, aby investoval peníze do reklamy v časopisu ČLK Tempus Medicorum. Slibovala za to prý setkání s Rathem, který se jako šéf ČLK účastnil vyjednávání o takzvané úhradové vyhlášce, v níž ministerstvo zdravotnictví stanovuje, jaké léky budou hrazeny z pojištění.

Klimovičová svou vinu od počátku odmítá. Pracovníci televize podle ní nahrávku účelově sestříhali. Žena tvrdí, že šlo o běžné obchodní jednání, při kterém se snažila získat zakázku na reklamu pro časopis. Navíc se domnívá, že předseda odvolacího senátu je podjatý, a proto na něj už dříve podala stížnost.

Klimovičová: Nejsem Rathova XY

Klimovičová se dnes před soudní síní ostře pustila do přítomných novinářů. Stěžovala si, že média její případ neustále spojují s politikem Rathem. „Já jsem Klimovičová, a ne nějaká Rathova XY,“ prohlásila rozrušeně. V minulosti kvůli článkům o své kauze dokonce podala trestní oznámení na redaktory deníku Mladá fronta Dnes. Podle ní policie toto oznámení stále ještě prověřuje.

Někdejší Rathova poradkyně byla v souvislosti s vydáváním časopisu Tempus Medicorum podezřelá také ze zpronevěry. Protikorupční policie však loni její případ odložila.

Kauzy Klimovičové dopadly i na Ratha, současného stínového ministra zdravotnictví a poslance. Policie ho podezírala z porušování povinnosti při správě cizího majetku. Podezření se týkalo údajně špatného hospodaření s majetkem ČLK - v souvislosti s časopisem Tempus Medicorum se prý ztratilo přes 13 milionů korun. I tento případ však policisté odložili.