Policie odložila případ uplácení při volbě prezidenta

Praha - Policisté odložili případ údajného uplácení předsedy senátorského klubu SNK ED Josefa Novotného při prezidentské volbě. Nepodařilo se totiž prokázat, že by došlo k trestnému činu. Novotný v únoru podal trestní oznámení, protože mu podle něho nejmenovaný senátor ODS nabízel dvoumilionový úplatek za hlas pro Václava Klause. Policie zároveň odložila trestní oznámení, které na Novotného podal předseda senátorského klubu ODS Jiří Stříteský pro podezření ze spáchání trestného činu poškozování cizích práv.

Novotný je s rozhodnutím policie smířen. „Nabyl jsem dojmu, že policisté byli tlačeni do pozice, aby se celá záležitost co nejméně rozmazávala a úplatek se neprokázal,“ uvedl ve svém prohlášení.

Nabídku dvou milionů korun za hlas pro Klause prý Novotný dostal 8. února na Pražském hradě. Odmítl zveřejnit jak jméno senátora, který ho podle něho pokusil uplatit, tak jméno dalšího senátora ODS, který mu prý vyhrožoval. Sdělil je však protikorupčnímu útvaru. Prozradil jen, že nabídku mu učinil „člověk z Moravy“.

Svá tvrzení chtěl Novotný podpořit záběry kamer umístěných ve Španělském sále a v jeho předsálí. Rozhovory prý probíhaly o přestávkách první prezidentské volby 8. února ve Španělském sále přímo před stacionární kamerou. Hrad však tvrdí, že záběry poskytnout nemůže, neboť se kamery zapínají jen příložitostně. Při volbě zapnuté nebyly, a tak je Novotný bez hlavního důkazu.

Policie se začala kauzou zabývat 13. února na základě informací zveřejněných internetovým serverem Týden.cz. Senátor podal trestní oznámení pět dní poté. Zde prý sdělil všechny známé okolnosti, které měly nabídku provázet. Spis si pak vyžádali žalobci z Prahy 1, kteří případ dozorují, a 22. února nařídili policii zahájit trestní řízení kvůli podezření z uplácení.