Policie obvinila z útoků během Queer Parade třetího muže, pořadatelé hodnotí akci jako úspěšnou

Brno - V souvislosti se sobotním útokem na pochod homosexuálů v Brně policie obvinila třetího muže. Dvacetiletý mladík měl opasek s kovovou přezkou, na níž byl vyobrazen hákový kříž. První dva muže policie obvinila hned po akci z výtržnictví, protože házeli vejce po účastnících setkání. Podle policie není vyloučeno, že stíhaných přibude. Kriminalisté pátrají po muži, který hodil do davu přihlížejících dýmovnici se slzným plynem. Pořadatelé přesto hodnotí první českou Queer Parade jako úspěšnou.

Zatím poslední obviněný se zapojil do potyček s homosexuály. Policisté ho zadrželi v Solniční ulici při útěku. Na sobě měl opasek, který používali za druhé světové války členové německého Wehrmachtu, policie proto mladíka obvinila za propagaci hnutí směřujících k potlačení práv a svobod.

První dva stíhaní muži ve věku 19 a 24 let jsou podle dostupných informací příznivci Národního odporu. Házeli vejce na homosexuály na centrálním brněnském náměstí Svobody, kde byli záhy dopadeni. Starší z mladíků má slovenské občanství. Všem třem stíhaným hrozí až dva roky vězení.

Organizátoři jsou s průběhem Queer Parade spokojeni

Přestože se brněnský pochod homosexuálů a lesbiček kvůli potyčkám s jeho odpůrci z řad ultrapravicových radikálů zkrátil jen na 15 minut, organizátoři první české Queer Parade jsou spokojeni, a průvod se proto zřejmě bude v budoucnu opakovat.

„Akci hodnotíme jako velice úspěšnou. Chodili nám emaily, lidé nám děkovali osobně i později, prostě to rozpoutalo diskusi,“ konstatovala mluvčí Queer Parade Jolana Navrátilová, podle které se rozhodně nejednalo o fiasko, jak akci interpretovala některá média. „Lidé byli skutečně nadšení, spojily se různé gay a lesbické skupiny, takže myslím, že už to zakládá tu tradici,“ dodala Navrátilová s tím, že některé výhrady vůči průběhu akce mají, ale ty hodlají zveřejnit později na webových stránkách. Určitě také ale budou chtít poděkovat policii.

Původně poklidný průběh akce přitom zvrátil útok neonacistů, kteří navzdory stovkám těžkooděnců vtrhli přímo mezi účastníky demonstrace. Policie poté včas zabránila rvačkám a větší skupinky členů Národního odporu navíc izolovala daleko od náměstí Svobody. „Mě to samozřejmě z profesní hlediska velice mrzí, že vůbec k nějakému incidentu došlo, na druhou stranu ten konflikt je daň za to, jak bylo nastaveno bezpečnostní opatření,“ poznamenal ředitel brněnské policie Martin Kotlan, podle kterého šlo o shromáždění, jež chtělo být otevřené veřejnosti a nebylo jej tak možné obklíčit policejními silami.

První česká Queer Parade, která proběhla v sobotu 28. června 2008 v Brně.
Zdroj: ČT24