Útok na pochod homosexuálů otevřel diskuse o pravicových extremistech

Praha - Útok pravicových extremistů na Queer Parade, pochod gayů a lesbiček, který se konal 28. června v Brně, otevřel nejen diskuse o způsobu, jakým policie zasáhla, ale také o rostoucím radikalismu v Čechách. Ministr vnitra Ivan Langer i někteří odborníci v reakci na agresivní chování příslušníků extremistických politických hnutí začali diskutovat o možnosti zakázat jedno z nich, Národní stranu. Podle odborníků to ale situaci nezmění.

Langerovo ministerstvo bylo ihned po útocích na pochod kritizováno za to, že akcím extremistů nedokázalo úspěšně zabránit, přestože o hrozbě útoku vědělo. „Byla tam Národní strana, která měla ohlášenou demonstraci, a bylo jasné, že se pochod pokusí narušit lidé z Národního odporu. Policie měla být připravena eliminovat proniknutí neonacistů na tuto demonstraci,“ předeslala Klára Kalibová ze sdružení Tolerance a občanská společnost.

Ministr se však brání, že jediným způsobem by bylo ohraničení průvodu kordonem, a to účastníci Queer Parade odmítli. V nedělních Otázkách Václava Moravce Langer také řekl, že vnitro dlouhodobě monitoruje činnost Národní strany, jejíž přívrženci se podíleli na útocích na účastníky pochodu, a čeká na příležitost, kdy bude moci tuto stranu zakázat.

Kalibová však upozornila, že většina útočníků pocházela z hnutí Národní odpor (NO), a varovala před rychlým nárůstem jejich násilných aktivit. Zrušení Národní strany podle ní situaci příliš nezmění: „Problém pravicového extremismu je úplně jinde. Je to v neregistrovaných sdruženích. Ty jsou schopny vyvíjet násilí proti různým skupinám obyvatel, které se jim z různých důvodů nelíbí, ať jsou to cizinci, osoby různé barvy pleti nebo příslušníci sexuálních minorit.“

Právě problematika gayů a lesbiček je jedním z témat, které už dlouhodobě zaměstnává celé extrémně pravicové spektrum v České republice. Vedle nacionalistické Národní strany a nejradikálnějšího, neonacistického Národního odporu sem dále patří například Dělnická strana. Na internetových stránkách NO je zveřejněné poděkování účastníkům brněnské protiakce, ve kterém se o homosexuálech mluví jako o nemocných homodeviantech.