Stehlíková: Až 80 procent obcí chce regulovat hazard

Praha - Až 80 procent měst a obcí chce regulovat provoz hazardu na svém území. A to i přesto, že jen v roce 2007 přišly z hazardu do obecních pokladen dvě a půl miliardy korun. Vyplývá to z průzkumu, který si nechala zpracovat ministryně pro menšiny a lidská práva Džamila Stehlíková (SZ). Oznámila, že bude proto požadovat, aby obce měly mnohem větší vliv na regulaci heren. Současná legislativa umožňuje obcím ovlivňovat pouze klasické herny, nikoliv takzvané videoterminály, kterých stále přibývá.

Přes 85 procent obcí vnímá negativa hazardu jako je například kriminalita za výraznější než finanční přínosy, které herny odvádějí do obecních pokladen, uvedla Stehlíková. Průzkum si nechala zpracovat proto, aby měla podklady pro jednání s ministerstvem financí a zákonodárci, kteří připravují změny v herním zákoně. Problematika se jí dotýká hned ve dvou bodech - má na starosti sociálně vyloučené komunity a politiku závislostí.

Zákaz hazardního hraní přes internet i telefon

Obyvatelé ghett prý často v automatech utrácejí sociální dávky, půjčují si peníze a kvůli lichvě pak upadají do dluhové pasti. Stehlíková by ráda prosadila zákaz heren v citlivých lokalitách. Nejde podle ní, aby v ghettech vedle sebe stály herny a zastavárny. Hazardní hry by se měly zakázat také v blízkosti škol, sociálních a zdravotnických zařízení. Stehlíková chce prosadit i zákaz nepřetržité otevírací doby a zákaz hazardního hraní přes internet a telefon.

„To hlavní doporučení zní, pokusme se soustředit nabídku hazardu do speciálně určených provozoven, ochraňme mladistvé a osoby ze sociálně vyloučených komunit před nabídkou, která je všude, to znamená v kavárnách, restauracích, hotelích, na nádražích a kde si vzpomenete,“ řekla Stehlíková.

Češi loni prosázeli téměř 109 miliard

Podle odborníků až 300.000 lidí v České republice může mít problém s hraním hazardních her a počet závislých patologických hráčů se odhaduje na 100.000. Léčba závislého gamblera může stát podle Stehlíkové 100.000 až 200.000 korun.

Podle ministerstva financí prosázeli Češi loni v loteriích a sázkových hrách rekordních 108,3 miliardy korun. Za 15 let objem peněz v hazardních hrách narostl více než čtyřikrát. Každý Čech starší 18 let loni v přepočtu prosázel průměrně asi 12.900 korun. V roce 2007 se počet herních automatů v ČR zvýšil o 12 procent a videoautomatů o 50 procent.

K novému hernímu zákonu se může vyjádřit i veřejnost

Ministerstvo financí nyní připravuje nový herní zákon, vyjádřit se k němu může i veřejnost, a to do konce července na stránkách http://www.hernizakon.cz/ Ministerstvo chce věcný záměr zákona předložit vládě do konce roku.

Omezit hazardní hry chtějí také senátoři v čele s Josefem Novotným (SNK ED), kteří sepsali úpravu stávajícího loterijního zákona. Chtějí dát více pravomocí obcím k regulaci kasin a heren. Senátní novela měla také zakázat provozování her po telefonu, internetové sázení a reklamu na nepovolené hry. „Je potřeba ty věci urychleně řešit a nikoliv se tvářit, že už se připravuje zákon nový. Ministerstvo financí dělá vše pro to, aby nový zákon nebyl přijat,“ poznamenal Novotný.

Novelu projednají některé senátní výbory, proti návrhu se ale již vyslovili někteří senátoři zejména z ODS. Argumentují tím, že je zbytečné jednat o novele v době, kdy se připravuje nový zákon na ministerstvu financí, které ho plánuje předložit sněmovně na podzim.

Ruleta
Zdroj: ČT24