Špičky koalice budou jednat o referendu k přímé volbě prezidenta

Praha - Ještě před schůzí vlády se ráno sejdou lídři koalice - diskutovat chtějí o návrhu zelených na vypsání referenda k přímé volbě prezidenta. O referendu diskutovala vláda už minulou středu, rozhodnutí ale odložila až na dnešek. A včera se kvůli němu sešlo lidovecké předsednictvo. Lidovcům ani tak nevadí přímá volba, kterou také podporují. Protestují proti referendu, které je podle nich příliš drahé, a proto zbytečné.

Podle zelených by měl parlament referendum uzákonit. Iniciativa je podle nich reakcí na to, že většina politických stran sice přímou volbu prezidenta slibuje, zákonodárci se na ní ale nedokážou shodnout. Premiér a šéf ODS Mirek Topolánek minulý týden připustil, že návrh zelených považuje za diskutabilní, i když iniciativu koaličního partnera respektuje.

Obecně ale premiér není zastáncem referend a není ani sympatizantem myšlenky přímé volby. Uvědomuje si prý nicméně, že ODS je v této otázce rozdělena - on patří k těm, kteří si změnu nepřejí a nechali by pravomoc volit prezidenta poslancům a senátorům.

Referendum by rovnou měnilo ústavu 

Strany vládní koalice se již dříve dohodly, že o zavedení přímé volby zahájí diskusi. Zelení se ale nyní snaží změnu ústavy prosadit prostřednictvím poslanecké iniciativy. Zákon o referendu je ale ústavní změnou. Ke schválení proto potřebuje podporu tří pětin poslanců a tří pětin přítomných senátorů, což je za současného rozdělení sil hlavně v senátu dost komplikované. Horní komoru totiž ovládají senátoři ODS.  

Výsledek referenda by se rovnou promítl do ústavy. Ale jen za předpokladu, že by se voliči vyslovili pro a zároveň jich k urnám dorazila nadpoloviční většina. Občané by pak prezidenta volili ve dvoukolovém většinovém systému, jakým se nyní vybírají senátoři. V prvním kole je zvolen kandidát, který získá nadpoloviční většinu hlasů. Nepodaří-li se to žádnému kandidátovi, postupují dál dva nejlepší. Zvolen je pak ve druhém kole ten, který získá více hlasů.

Průzkumy veřejného mínění ukazují, že většina Čechů by přímou volbu hlavy státu přivítala. Na vyřešení problémů okolo přímé volby mají zákonodárci zatím dost času. O nástupci Václava Klause se totiž bude rozhodovat až za necelých pět let.