Předškoláci budou ve školkách poslední rok opět platit

Praha - Vláda dnes schválila novelu školského zákona, kterou předložil ministr školství Ondřej Liška. Obsahuje celkem padesát změn. Od nového školního roku by podle ní měli například rodiče nově platit za pobyt dětí v posledním ročníku mateřské školy. Novela také ruší omezení nejnižšího počtu dětí v malých školách, usnadňuje získání dalšího výučního listu v novém oboru a upřesňuje podmínky pro uznání zahraničních vysvědčení.

V současné době rodiče platí v mateřských školách za děti jen v prvních dvou ročnících. To by se mělo změnit - podle novely školského zákona by se zpoplatnil i poslední ročník. Ředitelky školek souhlasí, protože peníze jim znatelně chybí. Předškoláků je totiž v některých školkách i polovina. Poslední rok školky se přestal platit za sociálnědemokratické ministryně Petry Buzkové v roce 2005. Její krok se ale zřejmě minul účinkem - do školek víc dětí ze sociálně slabých rodin nepřilákal. A podle současného šéfa školského resortu zapříčinil jen přetíženost mateřinek: „Byl to typický příklad sociálnědemokratické, plošné, neefektivní změny.“

„Ti rodiče, kteří si nemohou mateřskou školu dovolit, nebudou muset platit, protože zákon i nadále umožní, aby požádali o snížení nebo zrušení tohoto poplatku,“ uvedl ministr Liška pro ČT24 s tím, že díky tomu nevznikne žádná sociální bariéra.

Novela chce také do výuky víc zapojit mentálně postižené děti. Přípravný stupeň by měl být nově nejen na základních, ale i na speciálních školách, což umožní ředitelům najmout asistenty pedagogům. Zákon také zavádí možnost opakování ročníku na základní škole ze zdravotních důvodů.

Liška novelou též ruší limit, který určuje minimální počet dětí v malých školách - pro ty totiž často nedostatek žáků znamenal úplný konec. Pokud má obec dostatek prostředků, aby školu financovala, zákon jí nebude bránit. To, jestli škola zanikne, teď bude záviset výhradně na jejích zřizovatelích, tedy obcích, městech nebo krajích a jejich štědrosti. Kvůli nedostatečnému počtu žáků museli zrušit celý druhý stupeň například ve škole v Mlečicích. „I když jsme několik let balancovali plus mínus jedno dítě, tak nakonec to jedno dítě rozhodlo o tom, že jsme druhý stupeň zrušili,“ říká učitel a místostarosta Mlečic Václav Král.

Z návrhu novely naopak v připomínkovém řízení vypadla úprava domácího a individuálního vzdělávání a úprava odvolávání ředitelů škol. Důvodem podle materiálů MŠMT je, že tyto návrhy potřebují ještě projednat. Školský zákon vstoupil v platnost v září 2004. Hlavní novinkou bylo zavedení rámcových vzdělávacích programů.

Školský zákon, který platí od září 2004, zažil už několik novelizací. Nedávno prezident Václav Klaus podepsal dvě. Středoškoláci podle nich budou v roce 2010 poprvé skládat státní maturitu a na střední školy si žáci budou moci podávat tři přihlášky.

  • Ministr školství autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/3/294/29327.jpg
  • Základní škola v Mlečicích, kde musel být kvůli nedostatku žáků zrušen celý druhý stupeň. autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/3/295/29407.jpg