Bém popřel tajemné sponzory, výpravu do Himálaje si prý platil sám

Praha - Horolezeckou výpravu do Himálaje si pražský primátor Pavel Bém podle svých slov platil ze svých peněz. Hospodářské noviny přitom dnes uvedly, že část himálajského dobrodružství platil Bém ze svého, část dostala celá skupina jako sponzorský dar. Slovenské firmy ale podle primátora sponzorovaly pouze účast slovenského horolezce.

„Žádné firmy nesponzorovaly jakoukoliv moji horolezeckou výpravu. Jediným sponzorem jsem já sám,“ uvedl Bém. Důvodem, proč si nenechal výlet do Asie zaplatit, je prý ten, že „není zvědavý na nějaké mediální spekulace“. „Sponzorem mé účasti jsem já sám a musím přiznat, že také trochu moje manželka,“ reagoval Bém.

Podle Hospodářských novin neuvedl primátor v přiznání za loňský rok žádné položky, které by s horolezeckou výpravou souvisely. Zveřejnil pouze jiné výdělky, například za lékařskou praxi nebo pedagogickou činnost.

Své příjmy zveřejňuje Bém téměř 10 let. Jediný příjem z členství ve správním orgánu nejmenované společnosti věnuje na integraci zdravotně a mentálně handicapovaných dětí do společnosti. Do poloviny roku 2007 působil v dozorčí radě ČSA.

Nahlédnout do registru majetkových přiznání pražských politiků mohou lidé zatím pouze na základě písemné žádosti, kterou podepíše ředitel magistrátu nebo jeho zástupce. „Elektronický systém má bohužel ještě drobné mouchy,“ řekl Jiří Mazáč z kanceláře ředitele magistrátu.

Bém vystoupil na vrchol Everestu v polovině května loňského roku. Za dvouměsíční volno si vysloužil kritiku některých politiků. Výpravu doprovázelo několik šerpů, z nichž jeden později zemřel na hoře K2.