Advokát Barkové předložil nový důkaz - soud jednání odročil

Praha - Před soudem znovu stanula podnikatelka Libuše Barková, která se měla podle obžaloby dopustit téměř osmimilionového pojistného podvodu. Městský soud v Praze už jí třikrát odsoudil k pěti letům vězení, Barková se ale odvolávala a odvolací senát pokaždé vrátil případ k projednání.

Původně se očekávalo, že Vrchní soud dnes definitivně rozhodne o osudu podnikatelky. Advokát Josef Lžičař ale předložil nový důkaz, a sice videozáznam z doby povodní, kde je patrné, že celé okolí nemovitostí Barkové bylo pod vodou. Na jejím domě navíc v té době ještě byla střecha.

V rozporu s tím ale vypovídali svědci z vesnice. Podle jejich výpovědí v Buzicích v té době skutečně zuřila vichřice, ale Barková si prý střechu nechala demontovat už dříve. V případu povodní zase svědci tvrdí, že domy, které Barková vlastní, voda nevytopila.

Podnikatelka, která je známou rodiny expremiéra Stanislava Grosse, od počátku trvá na své nevině a označuje proces za spiknutí. Barková měla podvést pojišťovnu Kooperativa, když od ní na základě nepravdivých údajů žádala vyplacení pojistky na tři nemovitosti v jihočeských Buzicích. Peníze prý inkasovala za stržení střech vichřicí v srpnu 2001 a pak v souvislosti s povodněmi v roce 2002. Pojišťovna údajně ženě uhradila škodu přes 7,7 milionu korun.