Poslanci navrhují, aby R35 byla stavbou ve veřejném zájmu

Praha - Návrh zákona, který předložila skupina poslanců čtyř politických stran, by měl rychle vyřešit problémy s dostavbou rychlostní silnice R35. Zákon by ji měl prohlásit za stavbu ve veřejném zájmu, což umožní použít při její stavbě vyvlastňovací zákon. Silnice má spojit Liberec přes území Královéhradeckého, Pardubického a Olomouckého kraje s Lipníkem nad Bečvou na Přerovsku.

Pod návrhem se podepsali poslanci ODS, ČSSD, KDU-ČSL i KSČM, chybí jen zelení. „Dálnice D1 je na konci svých schopností absorbovat provoz a situace na současné I/35 se stává zcela neudržitelnou. Řada kamionů, které jezdí ze severní Moravy na Prahu, jezdí touto silnicí,“ řekl jeden z předkladatelů Radko Martínek (ČSSD). K institutu vyvlastnění připomněl, že jde až o krajní možnost.

Autoři předlohy mimo jiné tvrdí, že důvodem pro předložení návrhu zákona je opakované prodlužování přípravy dopravních staveb vyplývající z nedostatků v právním řádu. Návrh proto omezuje možnost ve vyvlastňovacím řízení prodlužovat některé lhůty, například kvůli svolání místního šetření nebo zpracování znaleckého posudku.

Zákon navrhuje, aby se započatá správní řízení dokončila již podle tohoto nového zákona. Pokud u pozemků nebo budov, které se budou kvůli stavbě R35 vykupovat, existují například předkupní práva, zástavní práva nebo věcná břemena, pak tato práva zaniknou. A to v okamžiku, kdy katastrální úřad přepíše pozemek na nového majitele, tedy stát.

Po přijetí takového zákona již dříve volal náměstek pardubického hejtmana Roman Línek (KDU-ČSL). Slibuje si od něj, že pomůže překonat potíže, které se můžou při přípravě stavby vyskytnout a že bude obsahovat zásady pro jednorázové vyvlastnění pozemků.

V případě rychlostní komunikace R35 ještě Ředitelství silnic a dálnic pozemky vykupovat nezačalo, řekl ředitel jeho pardubické pobočky Bohumil Vebr. Podle něj dosud žádné vyvlastnění pozemků v Pardubickém kraji nedospělo k soudu. Většina lidí respektuje rozhodnutí krajského úřadu a o další spory neusiluje. „Vlastníci většinou protahováním prodeje chtějí vyšší cenu za pozemek,“ řekl.