Vytvoření informační databáze má pomoci při mimořádných událostech

Praha - Hasiči chtějí společně s hygieniky vytvořit databázi, která bude obsahovat přesné místo včetně souřadnic GPS, údaje o pořadateli, kontakt, počty účastníků a další informace o všech rekreačních akcích včetně dětských táborů. Umožní tak včas varovat nebo rychle zasáhnout. Hasiči každoročně zasahují v několika desítkách dětských táborů, nejčastěji to bylo před jedenácti a šesti lety kvůli povodním.

„Každým rokem se bohužel dějí mimořádné události, ať už jsou to povodně, lesní požáry, nebo epidemie. U všech těchto událostí jsou tyto informace nesmírně užitečné, usnadňují činnost záchranných složek,“ potvrzuje mluvčí Generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru České republiky Petr Kopáček.

Sdružení Pionýr, které ročně pořádá zhruba 400 táborů, vytvoření databáze vítá. „Je dobré, aby byl na jednom místě přehled a mohlo se v případě nějakých mimořádných událostí reagovat, protože ty dneska mohou díky klimatickým změnám nastat na místech, kde by to nikdo nepředpokládal,“ konstatuje 1. místopředseda Pionýra Martin Bělohlávek.