Na Slovensku se změní rychlostní limity na silnicích i výše pokut

Bratislava - Od října se na Slovensku významně změní dopravní předpisy. Maximální povolená rychlost v obcích se sníží na 50 kilometrů v hodině, pro automobilisty začne platit povinnost celoročního svícení a neukáznění řidiči budou muset v případě přestupku sáhnout hlouběji do kapsy. Nová pravidla silničního provozu schválil ve čtvrtek slovenský parlament, který tak chce zvýšit bezpečnost řidičů, cyklistů i chodců.

Slovensko chce díky novým předpisům snížit počet mrtvých na silnicích. V rámci EU se totiž zavázalo, že do roku 2010 sníží počat smrtelných nehod o polovinu v porovnání s rokem 2001. V tomto roce při autonehodách zahynulo 600 lidí, loni jich bylo 627.

Zákon například zpřísní postihy za nejvážnější dopravní přestupky. Nejvyšší pokuta do 40.000 slovenských korun a zákaz řízení až na pět let bude hrozit řidičům, kteří se odmítnou podrobit zkoušce na přítomnost alkoholu v krvi. Za jízdu v podnapilém stavu bude moci policie udělit pokutu 30.000 slovenských korun a za překročení rychlosti 25.000. V současnosti je maximální možný finanční postih 15.000 korun.

Co se týče rychlostních limitů, sníží se například maximální povolená rychlost pro jízdu v obci ze současných 60 na 50 kilometrů v hodině. Naopak na dálnicích a rychlostních komunikacích se zvýší minimální povolená rychlost z 50 na 80 kilometrů v hodině.

Se zněním nového zákona souhlasilo 80 poslanců vládní koalice, opozice se hlasování z velké části zdržela. Zákonodárci přijali i návrh poslance Slovenské národní strany Rafaela Rafaje, který se týká chodců na přechodech. Nový zákon jim zakáže při přecházení silnice telefonovat a poslouchat hudbu ze sluchátek.