Oslavy na Velehradě uvítají desetitisíce poutníků

Velehrad - Na jednom z nejvýznamnějších moravských poutních míst začaly největší oslavy státního svátku v Čechách i na Moravě, které se konají u příležitosti Dne slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje. Dny lidí dobré vůle se konají již po deváté. Záštitu nad poutí opět převzala také manželka prezidenta České republiky Livie Klausová. Podle odhadu pořadatelů by letos mohlo přijet až 50 tisíc návštěvníků.

První oslavy Dne lidí dobré vůle se uskutečnily u příležitosti jubilejního roku 2000. „Význam oslav stále roste. Staly se tradicí, čímsi trvalým, co dlouhodobě přitahuje lidi a nabízí možnost osobních kontaktů a poznání, ale i setkání s křesťanským prostředím,“ vysvětlil arcibiskup Jan Graubner. Novinkou pro letošní ročník bude pouť po nově zřízené stezce mezi poutními místy Velehradem a Hostýnem. Ve středu ráno na trasu dlouhou 58 kilometrů vyrazilo prvních 200 lidí. 

Součástí programu je i akce Velehrad dětem, kterou doprovodí Rádio dobré vůle. Vysílat bude živě z prostranství před bazilikou Nanebevzetí Panny Marie a sv. Cyrila a Metoděje, ale i přes internet. Pro zájemce o ekologii bude připraven program v areálu archeoskanzenu v Modré. V prostorách Stojanova gymnázia mohou poutníci navštívit výstavy fotografií Jindřicha Štreita nebo pásmo zachycující život papeže Benedikta XVI.

Unikátní Velehradský rukopis

V jednu hodinu začne již tradiční ruční přepisování bible, takzvaného Velehradského rukopisu. První řádky vznikly v roce 2005, za tři roky se do projektu zapojilo téměř 1500 lidí. Dosud bylo kompletně opsáno pět knih Mojžíšových a 100 žalmů. Každý z účastníků opisuje krátký text. Na oplátku získá pamětní list, kde je uvedeno, jakou část bible přepisoval. V poutním místě se také poprvé koná konference vězeňských kaplanů z celé České republiky nebo mezinárodní setkání vozíčkářů. Sportovci se mohou těšit na fotbalové utkání.

Několikadenní program vyvrcholí dnes večer Koncertem lidí dobré vůle, na kterém vystoupí například Petr Bende, Ewa Farna, dětský sbor Kantiléna nebo slovenská skupina Peha. Během koncertu budou představeny tři charitativní projekty, na které lze přispět zasláním sms ve tvaru DMS VELEHRAD na číslo 87777. Koncert odvysílá v přímém přenosu Česká televize a Český rozhlas 1 - Radiožurnál. V sobotu ráno zakončí slavnost poutní mše svatá, jejímž hlavním celebrantem se pro letošním rok stane kardinál Giovanni Coppa.

Pouť na Velehradě
Zdroj: ČT24