Pačesova komise: Jádro bude patřit k možným zdrojům energie

Praha - Po roce zveřejnila Nezávislá energetická komise v čele s předsedou Akademie věd Václavem Pačesem výsledky své práce. Doporučila vládě, aby otevřela a umožnila posuzování všeho, co s energetikou souvisí. Pačes také zmínil, že by země mohla mít v budoucnu velký problém s teplárenstvím. Prozatím jde o průběžné výsledky, předání závěrečné zprávy je plánováno na konec září.

Podle Pačesových slov je nepřijatelné, aby se blokovala diskuse, bez ohledu na to, jaké budou její výsledky. Neměl by být posuzován jen vliv na životní prostředí, ale i na ekonomiku, sociální dopady v regionech či bezpečnost a zásobování státu energiemi.

Dokument obsahuje celkem pět hlavních doporučení. Mezi ně patří například návrh podpory konkurence na energetickém trhu, usnadnění posuzovacích procesů u všech typů elektráren, v jejichž výčtu samozřejmě nechybí jaderné, přičemž jaderná energie se připouští jako jedna z možných způsobů výroby elektřiny.

Dále zpráva mluví o tom, že pokud ČEZ zamýšlí zahájit výstavbu dalšího jaderného zdroje, umožní se nastartování příslušných schvalovacích procesů.

Premiér nechá zprávu komise oponovat odborníky

Premiér Mirek Topolánek na tiskové konferenci ale zároveň zdůraznil, že komise neměla za úkol řešit, zda má stát vsadit na jadernou energetiku. „Neznám nezávislou komisi, která by řekla něco jiného, než že budeme muset,“ uvedl. Energetika je podle Topolánka příliš ovlivňována politiky a ideologiemi. Zdůraznil, že je třeba vnést do diskuse „racionální rozměr“. Premiér nechá zprávu energetické komise oponovat odborníky a poté ji předloží vládě.

Vláda by rovněž měla otevřít diskusi o těžebních limitech, zavést systémovou podporu energetických úspor a pohlížet na obnovitelné zdroje jako na nezpochybnitelnou součást budoucího palivo-energetického mixu.

Bursík má k práci komise výhrady, Pačes se brání

Na komisi se již snesla kritika z úst ministra životního prostředí Martina Bursíka. Tomu se nelíbí metodika práce na zprávě ani předčasné zveřejnění některých závěrů. Pačes vzápětí Bursíkovu kritiku odmítl.

Podle Pačesa ministr o metodice práce nic neví, jelikož se jednání komise nezúčastňoval. „Šlo o standardní metodiku, která se běžně používá v týmu, který je složen k řešení nějakého problému,“ uvedl.

Bursík napadl také formu dnešní prezentace. Podle něj jde o stručné shrnutí závěrů zprávy, která má být kompletně hotová až v září. V současnosti také chybí oponentury k analytickým studiím, o které se má zpráva opírat.

Pačes ale namítá, že zpráva je už de facto hotová a chybí jí jen konečná formální úprava. Odmítl i tvrzení, že analýzám chybějí oponentury. „V podstatě byly udělány, ale je pravda, že některé byly udělány formou veřejné prezentace, jiné byly jako interní oponentury,“ dodal.

Mirek Topolánek
Zdroj: ČT24