Fedotov: Pro Rusko je přijatelná pouze stálá přítomnost ruských inspektorů

Praha - Nabídka Spojených států na pravidelné ruské inspekce na plánovaných zařízeních protiraketové obrany v Evropě Rusku nestačí. V diskusním pořadu České televize Otázky Václava Moravce tak mimořádný zplnomocněný velvyslanec Alexej Fedotov reagoval na otázku týkající se možností ruských inspekcí na plánované americké základně v Brdech. V česko-americké smlouvě o umístění radaru v Brdech existuje možnost ruských inspekcí, které podle smlouvy bude muset schválit česká strana.

Pro Rusko je přijatelná pouze stálá přítomnost ruských expertů na chystané radarové základně v Česku i na plánovaném zařízení v Polsku. „Ruskou stranu může uspokojit jen takový stav, kdy inspektoři budou neustále na objektech protiraketové obrany,“ zdůraznil Fedotov. Nicméně ruská strana si je vědoma negativních českých a polských reakcích týkajících se trvalých inspekcí.

Českému ministerstvu zahraničí se stálá inspekce na radarové základně nelíbí. Souhlasí s občasnými kontrolami, ale ne s trvalou přítomností ruských expertů.

„Pokud vím, USA nabízí Rusku obraz přímo z radaru, a to jsou všechno věci, které jsou v zásadě mnohem důležitější, než když bude sedět někdo na té základně,“ dodává ředitelka bezpečnostního odboru MZV.

Zneklidnění Ruska ohledně amerických plánů v Evropě trvá 

Velvyslanec dále připomněl, že Rusko v souvislosti s plány o umístění americké radarové základny v Brdech se stále obává o vlastní bezpečnost. Dosud se podle Fedotova nestalo nic, co by obavy Ruska zmírnilo. Rusko proto učiní taková opatření, aby si zajistilo adekvátní úroveň bezpečnosti. O jaká opatření půjde, bude zřejmé až po podepsání smluv.

„Oficiální ruská místa pociťují hluboké zneklidnění ohledně bezpečnosti Ruska po možném podepsání této možné smlouvy,“ dodal Fedotov. „Podepsání této smlouvy a idea tohoto projektu na území střední Evropy to je důležitá a podstatná událost, která se týká jak evropské, tak i mezinárodní bezpečnosti a zejména se to týká Ruska,“ vysvětlil Fedotov s tím, že ani jedna z důležitých otázek, které zazněly ze strany Ruska, nebyly zodpovězeny.

Spolupráci na otázkách bezpečnosti se Spojenými státy si Rusko představuje hlavně z hlediska společného vyhodnocování hrozeb. Reálné hrozby, ale podle Fedotova neexistují, což podle něj potvrzují i americké výzvědné služby. V tuto chvíli se tudíž jedná jen o hypotetické hrozby. „Jakýkoliv projekt zajištění mezinárodní nebo regionální bezpečnosti, musí být zároveň projektem mezinárodní spolupráce, která musí být transparentní, otevřená a pochopitelná pro všechny, aby se k němu mohla připojit kterákoliv země. Jiné řešení reálnou bezpečnost nezajistí,“ vysvětlil představy Ruska Fedotov.

Česko-americká smlouva o radaru již v úterý

Smlouvy o umístění amerického radaru v Česku by už v úterý v Praze měla podepsat americká ministryně zahraničí Condoleezza Riceová se svým českým protějškem Karlem Schwarzenbergem. Jedná se o dvě smlouvy: hlavní smlouvu o radaru a dohodu o vědecké a průmyslové spolupráci. Podpis důležité třetí smlouvy o statutu sil, tzv. SOFA zatím není na pořadu dne. Jednání stále pokračují, zbývá uzavřít je kapitola, která se zabývá daněmi a poplatky.

Bezpečnostní opatření při návštěvě Riceové 

Při návštěvě americké ministryně zahraničí nebudou v Praze policejní manévry jako při loňské návštěvě amerického prezidenta George Bushe. V Praze nebudou žádná dopravní omezení ani uzavírky.

„Počítáme jen s drobnými omezeními při průjezdu kolony. Pražanů ani návštěvníků Prahy se to významně nedotkne,“ popisuje opatření šéf policejní ochranné služby Kvíčala.

S šéfkou americké diplomacie přijede do Prahy také šéf protiraketové agentury Henry Obering. Ten navštíví přímo vojenský újezd Brdy, kde má americký radar stát.