Zákaz jízdy kamionů kromě pátku problémy nezpůsobil

Praha - Z vyjádření mluvčího dopravců Česmad Bohemia Martina Felixe vyplývá, že víkendový zákaz jízdy kamionů vážnější problémy s dopravou nepřinesl navzdory tomu, že v sobotu fungoval kvůli státnímu svátku stejný režim jako v neděli. Podle Felixe problémy způsobil hlavně páteční prázdninový zákaz jízdy kamionů.

„Tento pátek již potřetí ukázal, že se situace vůbec nezlepšila a zákaz komplikuje dopravu,“ řekl Felix. Problémem je podle něj i fakt, že nepřibyly žádné odstavné plochy pro kamiony, a jejich řidiči tak musí parkovat mimo vyhrazená parkoviště nebo porušit zákaz. V okolí Prahy byly největší problémy s parkováním kamionů na odpočívadlech v pátek.

„O prázdninách je o 30 procent nižší provoz a tyto problémy ukazují, že celoroční zákaz by nefungoval vůbec,“ dodal.

Podle Karla Hanzelky z ministerstva dopravy jsou například na dálnici D1 vytipovány tři lokality, kde by se mohla vybudovat tzv. truckcentra. 

Žádné problémy v souvislosti s prázdninovým omezením jízd kamionů nezaznamenala v neděli ani dálniční policie Řehlovice na úseku dálnice D8 do Ústí nad Labem a dále na hraniční přechod do Německa.

Rovněž na odstavných parkovištích dálnice D1 na Vysočině byl klid. Policisté z velkoberanovského, domašovského ani bernartického úseku neřešili žádný konflikt či kolizi. Nikdo z autodopravců a řidičů kamionů si nestěžoval, že nemá v době zákazu kde zaparkovat. Byli na prázdninové dopravní omezení připravení, řekli sloužící operační důstojníci.

Také na dálnici D5 mezi Plzní a Rozvadovem žádné větší problémy s odstavenými kamiony nebyly v neděli hlášeny.

Ani na odstavných parkovištích v Moravskoslezském kraji se během neděle nehromadily kamiony. Odstavné plochy podél zprovozněného úseku dálnice D47 mezi Ostravou a Bohumínem také nebyly zaplněné.

V pátek kamiony zaplnily například odstavná parkoviště na hlavním tahu z Prahy do Brna tak, že na některých místech poblíž Prahy kamiony stály i v připojovacích pruzích.

Kvůli nedostatku míst přeplněná parkoviště a benzinky u hlavních silničních tahů jsou hlavním argumentem dopravců pro zrušení prázdninového pátečního zákazu jízd. Omezení platí již třetí rok a mají zvýšit bezpečnost na silnicích na konci pracovního týdne.

Nákladní auta nad 7,5 tuny nemohou během prázdninových měsíců jezdit po silnicích každý pátek mezi 17:00 a 21:00, v sobotu od 7:00 do 13:00 a v neděli od 13:00 do 22:00. Ve zbytku roku platí zákaz jízd kamionů jen v neděli odpoledne.