Údajné korupční jednání lobbisty Vybírala se vrací k došetření

Praha - Údajné korupční jednání olomouckého lobbisty Františka Vybírala a realitního magnáta Miloše Červenky možná nakonec nezůstane bez trestu. Vrchní státní zastupitelství už sice vyšetřování zastavilo. Nejvyšší žalobci v Brně ale mají jiný názor. Podle zpravodajského serveru Týden.cz se věc vrací zpět k dalšímu došetření. Vrchní státní zastupitelství se má věcí začít zabývat pravděpodobně příští týden. Nová dokazování se můžou táhnout i měsíce.

„Nejvyšší státní zastupitelství předchozí rozhodnutí zrušilo a vrátilo věc nazpět příslušnému orgánu k dalšímu řízení a to z procesních důvodů a z důvodů potřeby nového dokazování,“ komentoval situaci mluvčí zastupitelství Pavel Foltán.

Na Vrchním státním zastupitelství v Praze zatím rozhodnutí neobdrželi. "My to rozhodnutí zatím neznáme. Samozřejmě státní zástupce to musí prostudovat, přečíst a teprve potom k tomu budeme vydávat nějaký komentář, reagovala mluvčí Vrchního státního zastupitelství Irena Válová.

Olomoucký lobbista Vybíral měl před dvěma lety zaplatit půl milionů korun za informace z policejního spisu vedeného na jeho známého Miloše Červenku, a to kvůli jeho podnikání s pozemky a nemovitostmi. Červenkova advokáta Zdeňka Kloučka rozhodnutí nejvyšších žalobců případ znovu otevřít zaskočilo. „Jak znám usnesení Vrchního státního zastupitelství v Praze, tak si myslím, že toto rozhodnutí bylo vydáno zcela po právu a v souladu s obsahem spisu jsem nečekal, že bude zrušeno,“ dodal k případu advokát.

Detektivové měli navíc lobbistu k úplatku vyprovokovat a falešný měl být i policejní spis. Nejde ale o první případ, ve kterém je jméno Františka Vybírala spojeno s uplácením, Lobbista měl údajně přes státní úředníky zajistit za 15 milionů kolínskému lihovaru lukrativní zakázku na výrobu biolihu. Tento čin se však prokázat nepodařilo. Částku 40 tisíc chtěl po Vybíralovi prý i bývalý poradce bývalého ministra práce a sociálních věcí Zdeňka Škromacha za informace o státních zakázkách.

Korupční kauza biolih
Zdroj: ČT24