V Plzeňském kraji začnou stavby tří silnic

Plzeň - V září začne stát budovat v Plzeňském kraji tři silnice za více než dvě miliardy korun. Zásadní budou stavby dálničního přivaděče Nová Hospoda - Kočov na Tachovsku a obchvatu Třemošné u Plzně, dohromady za 1,7 miliardy Kč. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) nyní vybírá dodavatele. Na obě stavby půjde letos 200 milionů korun a dokončeny budou v roce 2010, uvedl ředitel ŘSD Plzeň Zdeněk Kuťák.

Třetí letos zahajovanou stavbou bude obchvat Nové Hospody na okraji Plzně ve směru na Domažlice. Stavba za 350 milionů korun u průmyslové zóny Borská pole povede z kruhové křižovatky u Makra.

Devítikilometrová přípojka na dálnici D5, Nová Hospoda-Kočov, naváže na obchvat Plané. „Začneme nejdůležitějším úsekem 3,8 km z Kočova do Janova za 850 milionů Kč,“ řekl Kuťák. Silnice se narovná, rozšíří a přejde údolí řeky Mže. Na zbylých pěti kilometrech k D5 se srovnají nebezpečné zatáčky. „V Kočově, kde denně projede 8000 vozů, je hodně nehod, nová silnice se mu vyhne,“ řekl starosta Plané Karel Vrzala.

Po 30 letech příprav se dočkají stavby obchvatu lidé z pětitisícové Třemošné, jíž prochází tah Plzeň - Most, o němž řidiči z Plzeňského kraje trvdí, že je nejnebezpečnější. Čtyřkilometrový úsek vyjde na 800 milionů Kč. „Kvůli hustému provozu nemohou lidé přejít přes přechody, nedá se vyjet z vedlejších ulic,“ řekl starosta Jaromír Zeithaml. Přes město, první za Plzní, denně projede až 3000 nákladních vozů. Provoz se za pět let zvýšil dvojnásobně. Zkracují si tudy cestu kamiony z Mostecka a Karlovarska, vyhýbají se placení mýtného.

V Plzni zahájilo ŘSD před dvěma měsíci tři důležité silnice první třídy za více než 1,3 miliardy Kč. Jde o poslední přivaděče k dálnici D5 Praha - Rozvadov, které výrazně ulehčí centru města, a o opravu povrchu výpadové silnice na Most v úseku ulic Lidická-Plaská.

Na 880 milionů korun přijde kilometr dlouhý přivaděč Tyršův sad-Sukova na Borech na silnici I/27 u věznice, který odlehčí velmi frekventované Klatovské třídě. Má být hotový v roce 2010, stejně jako další přivaděč za 330 milionů Kč od přejezdu v Koterově do Jasmínové ulice, který sníží zátěž Nepomucké třídy na České Budějovice. Oprava Lidické a Plaské ulice za 100 milionů korun skončí do roka.