Mezi pražskými narkomany řádí žloutenka typu A

Praha - Komunitu uživatelů drog v Praze postihla epidemie hepatitidy typu A. Za první pololetí letošního roku se výskyt tohoto onemocnění oproti stejnému období roku loňského zvýšil téměř desetkrát; za červen to ve srovnání se stejným měsícem v loňském roce bylo dokonce osmnáctkrát. Epidemie se sice zatím týká jen narkomanů, počet nakažených může ale vzrůst. Hygienická stanice hl. m. Prahy už v komunitě plánuje očkování.

Virus hepatitidy typu A se totiž z lidského organismu vylučuje stolicí a k přenosu nákazy stačí třeba jen mikroskopické znečištění. Ke snadnému šíření epidemie může přispět dlouhá inkubační doba, která u hepatitidy typu A trvá od okamžiku nakažení 15 až 50 dní. Člověk tak nemá v době, kdy je nejvíc infekční a vylučuje nejvíc viru, žádné obtíže.

Nonstop automaty a očkování 

„Tato komunita je pro nás bohužel špatně dostupná a velmi nedůvěřivá vůči zásahům zvnějšku. V současné době je pro ni plánováno očkování, které by jako jeden ze způsobů mohlo zabránit dalšímu šíření onemocnění,“ informovala Zdeňka Jágrová z Hygienické stanice hl. m. Prahy. Pomoci mohou také nonstop automaty, kde se dají koupit například čisté injkeční stříkačky nebo kondomy. Zatím ale fungují v celé České republice pouze dva - oba v Praze. Pokud se projekt uchytí, chtějí ho organizátoři rozšířit i do dalších měst.  

Zatímco v předchozích dvou letech hygienici v Praze zaznamenali v červnu vždy po jednom případu hepatitidy typu A, letos jich bylo 18. Výskyt onemocnění přitom začal výrazně vzrůstat zejména v uplynulých třech týdnech. „V prvních dvou měsících tohoto roku se jednalo o dalších 5 nových případů, což bylo množství obvyklé za celý rok,“ uvedla Barbora Orlíková z Národního monitorovacího střediska pro drogy a drogové závisloti.  

Šíří se i další nemoci 

Za významný zdroj nákazy považují odborníci injekční uživatele drog z východu. Cizinci jsou ovšem pro drogovou prevenci a kontaktní centra těžko dosažitelní. Řada z nich je navíc v České republice nelegálně.  

Na pražské drogové scéně se podle odhadů odborníků může pohybovat asi 8 000 lidí. Hrozba nakažení však visí i nad lidmi, kteří sice drogy neberou, ale jsou s jejich uživateli v kontaktu. Odborníci v komunitě zaznamenali také nárůst nemocných HIV a hepatitidy typu C.