Exředitel domova důchodců v Holešově se zpronevěry nedopustil

Kroměříž - Bývalý ředitel domova důchodců v Holešově, šestašedesátiletý Milan Míček, se zpronevěry nedopustil. Rozhodl o tom kroměřížský soud. Podle obžaloby si Míček v letech 1997 až 2006 nechal neoprávněně vyplácet odměny a zpronevěřil tak téměř milion korun. Za to mu hrozilo dva až osm let za mřížemi. Míček vinu odmítal. Podle něj s vyplácením odměn souhlasil bývalý starosta Ctirad Otta, od kterého měl i podepsaný příslušný dokument s časově neomezenou platností. S dnešním rozsudkem je Míček spokojený a vzdal se práva na odvolání, státní zástupce odvolání zvažuje.

Soud podle předsedy senátu Petra Maráka sice zjistil určité rozpory ve
výpovědích a měl drobné pochybnosti, ale trestný čin zpronevěry prý vypadá trochu jinak. Podle Maráka je celá kauza problémem města, který si mělo vyřešit samo, bez asistence soudu. 

Míček ve svém závěrečném slově upozornil na to, že domov byl v odlišné
finanční situaci než ostatní ztrátové příspěvkové organizace města. Jelikož byl prý soběstačný a navíc údajně investoval 15 milionů korun, souhlasil prý Otta s dohodou o vyplácení odměn včetně ředitele. Otta to ale popřel s tím, že šlo jen o jednorázovou odměnu. Ředitelé prý sami rozhodují jen o odměnách pro zaměstnance. To u soudu ostatně potvrdili i radní Holešova.

„Bývalý starosta ztratil paměť, to je věc jeho svědomí,“ uvedl Míček s tím, že všechny odměny byly vyplaceny v rámci schváleného rozpočtu na mzdy. Míčka trestní řízení podle jeho slov velmi poškodilo. Přišel o práci, zbrojní průkaz i o oprávnění k provádění trhacích prací.

Kroměřížský soud Míčka loni v listopadu viny zprostil. Brněnský krajský soud však věc v lednu po odvolání státního zástupce vrátil zpět do Kroměříže k doplnění dokazování. Návrh na prověření případu podala na konci roku 2006 holešovská radnice. Organizace tehdy pohledávku vyčíslila na 989 573 korun.