Doležalova hladovka končí, Tamáš se v případě schválení radaru k hladovění možná vrátí

Praha – Hladovka, kterou drží publicista Jiří X. Doležal za výstavbu radaru americké armády na českém území, dnes skončí s podpisem smlouvy o umístění základny. Aktivista a předseda Humanistického hnutí Jan Tamáš již dříve ukončil třítýdenní hladovění, kterým proti radaru naopak protestoval a s případnými dalšími akcemi chce čekat, až se k americké základně vyjádří český parlament. Je ale možné, že se v případě souhlasu poslanců k hladovění vrátí.

Jiří X. Doležal považuje radar za důležitou pojistku české bezpečnosti. Je podle něj potřeba monitorovat hrozby z východu a jihu. „Celá naše historie ukazuje, že na východní stranu bychom měli být opatrní,“ přiblížil Doležal v Dobrém ránu, proč by měl americký radar sledovat prostor východně od Česka. Zároveň doufá, že existence americké základny v Brdech uchrání republiku od ignorance spojenců v případě ohrožení republiky, jak se stalo v roce 1938.

Američané podle Tamáše lžou jako před válkou v Iráku

Jan Tamáš považuje radar, který je součástí amerického protiraketového systému, za nebezpečí pro Česko a obává se, že bude stát na počátku nových závodů ve zbrojení. Představa útoku Íránu na Česko je podle něj nesmyslná, obává se spíše terorismu, proti kterému nemůže radar pomoct. Tamáš vzpomíná na invazi do Iráku v roce 2003, která byla zdůvodněna nepravdivými informacemi amerických tajných služeb, že režim Saddáma Husajna vlastní zbraně hromadného ničení. „Bojím se, že dnes je nám předkládána nová lež, která má sloužit jako opodstatnění toho, aby zbrojařské koncerny Spojených států dostaly zakázku za čtyři miliardy dolarů,“ zdůvodňuje Tamáš svůj odpor k výstavbě amerického radaru.

Ruští vojáci by v Česku být neměli, shodují se hladovkáři

Oba hladovkáři odmítají přítomnost ruských inspektorů na americké základně. Jiří X. Doležal domítá vojáky východní velmoci na českém území, Jan Tamáš považuje ruskou armádní přítomnost za podobně nemístnou jako tu americkou.

Doležal zpochybnil v Dobrém ránu Tamášovo tvrzení, že když nebude možný český dohled nad děním na radarové základně, může se tam dít něco podobného jako ve vězeních, kde američtí vojáci týrali vězně. Podle redaktora Reflexu, který si po skončení hladovky chce dát játra či ledvinky, je podobně pravděpodobné, že chtějí Američané v Brdech ve skutečnosti postavit přistávací rampu pro Marťany.

Aktivista Jan Tamáš
Zdroj: ČT24