Prezident ve středu opustí kliniku a přesune se do Lán

Praha - Prezident Václav Klaus opustí ve středu Rehabilitační kliniku Malvazinky, kde se zotavuje po operaci kyčelního kloubu. Jeho rekonvalescence bude dále pokračovat na zámku v Lánech. Prezident pobývá v rehabilitační klinice už téměř tři týdny. Předtím strávil 16 dní v nemocnici Na Bulovce, kde mu lékaři 3. června úspěšně nahradili levý kyčelní kloub.

Zotavování by mělo probíhat ještě další dva měsíce. V lánském zámku se žádné zvláštní úpravy ani posílení personálu nechystají. „Servis bude běžný jako před operací,“ potvrdil správce zámku Tomáš Sedláček.

Klaus využívá zámek v Lánech jako letní prezidentské sídlo. Zámek si velmi oblíbil už první československý prezident Tomáš Garrigue Masaryk. Po jeho smrti byl zámek využíván sporadicky, jen v době druhé světové války v něm bydlel státní prezident Emil Hácha. Až prezident Václav Havel začal navštěvovat Lány pravidelně. V tradici pokračuje i Václav Klaus.

Prezident je i při rekonvalescenci pracovně aktivní. Vyřizuje korespondenci a sleduje politické dění doma i ve světě. Jakmile to bude možné, měl by ho podle Hradu v Lánech navštívit polský prezident Lech Kaczyński.