Ruský generál: Radar v ČR odmítáme, nikoho ale bombardovat nebudeme

Praha - Rusové stále vnímají zamýšlené vybudování amerického protiraketového systému ve střední Evropě jako hrozbu vlastní bezpečnosti a zpochybňují údajná nebezpečí, jimiž je projekt zdůvodňován. Generálporučík Jevgenij Bužinskij, který má na ruském ministerstvu obrany na starosti jednání o této věci, nicméně dnes uvedl, že Rusko nechce nikoho zastrašovat.

„Jsme samozřejmě rozumní lidé, nemáme v plánu nikoho bombardovat,“ řekl v rámci svého vystoupení v Lidovém domě, pražském sídle ČSSD. Odpověděl tak na dotaz, jak by Rusko reagovalo, kdyby byl nakonec v České republice skutečně americký radar postaven a kdyby zároveň v Polsku vznikla základna s desítkou protiraket.

Rusové nevěří oficiálnímu zdůvodnění USA, že deštník je obranou proti raketám z „darebáckých států“, například z Íránu nebo Severní Koreji.

Moskva Američanům už dříve nabídla vybudování společného protiraketového systému. Jak ale uvedlo ruské ministerstvo obrany, dnešním podpisem smlouvy o výstavbě radaru mezi USA a ČR tato možnost definitivně padla.

Bužinskij dnes zpochybnil to, že by Írán byl hrozbou pro USA. Prohlásil, že Írán nemá rakety s dostatečným doletem. Spekulace, že Írán zkouší rakety s doletem 2 500 až 2 700 km jsou podle něj ničím nepodložené fámy.

Připustil ale, že se tato země pokoušela potřebné technologie získat. Podle něj neúspěšně, o podrobnosti se ale nepodělil. Írán podle něj sice takovou zbraň chce, ale proti Izraeli.

Bužinskij prý stále věří, že Rusům se podaří s americkými partnery domluvit a minimalizovat škody, které podle něj projekt protiraketové obrany ve vzájemných vztazích už napáchal.

\"Írán má rakety ze Sovětského svazu, ty dolet 2 000 km nikdy mít nebudou.\"
Zdroj: ČT24