Kudlíkovu výpověď ve prospěch Čunka popřela u soudu Urbanová

Olomouc - Bývalá sekretářka Jiřího Čunka Marcela Urbanová dnes u olomouckého soudu popřela výpověď vsetínského místostarosty Jaromíra Kudlíka, který údajně poskytl Čunkovi v jeho korupční kauze falešné alibi. Kudlík podle žalobce uvedl, že byl s Čunkem v době, kdy údajně převzal půlmilionový úplatek. Později se však prokázalo, že Kudlík byl v tuto dobu na konferenci v Havířově. Kudlík úmyslné křivé svědectví popírá. Soudce Aleš Vašků dnes kauzu odročil na 9. září.

Kudlík původně tvrdil, že se v pondělí 11. února 2002 účastnil porady vedoucích odborů, porady u starosty a poté se setkal na radnici s generálním ředitelem ostravské stavební firmy. Jak se ale později ukázalo, byl v této době už v Havířově. Urbanová dnes prohlásila, že inkriminovaný den se Čunek s Kudlíkem nesešli ani na pracovní poradě - která se přeložila na úterý. „Pánové se v to pondělí 11. února nesešli. Pan Čunek byl ve své kanceláři sám, pan Kudlík určitě v kanceláři to dopoledne nebyl,“ uvedla.

Popřela rovněž slova Kudlíka i svého tehdejšího šéfa Čunka, že dopoledne odjel Čunek na jednání vlády do Zlína. Právě tato informace by totiž vyvrátila možnost, že mohl Čunek převzít půl milionu korun. Podle Urbanové se tak totiž stalo kolem 11:00. „Program pana Čunka pokračoval tak, jak je uvedeno v diáři do 14:00, poté odjel pan Čunek do Zlína na jednání volebního štábu čtyřkoalice,“ uvedla Urbanová.

Podle Kudlíka, ale i dalších svědků, se však Čunek jednání vlády účastnil. "Dopoledne tam na jednání vlády s radou kraje byl, ale v kolik si
nepamatuji. Kdyby se některý z radních tehdy nedostavil, nastaly by
komplikace kvůli doprovodu členů vlády,„ uvedla dnes například tehdejší vedoucí kanceláře hejtmana Marcela Honajzrová. Podle Kudlíkova obhájce Petra Konečného celá kauza vznikla na základě diářů. “Mohli se splést ve výpovědích akorát o hodinu, potom by to vycházelo. Není možné si vše po šesti letech pamatovat," uvedl Konečný.

Podle Urbanové ji výpověď Kudlíka, s kterým si v té době na radnici tykala, zkomplikovala život. „Mrzí mě, že se pan Kudlík svým chováním dostal do problémů, na druhé straně je pravdou, že jeho svědectví mi poměrně hodně zkomplikovalo život, protože se tím pádem postavilo proti mému,“ uvedla Urbanová.

Kudlíka, který byl před časem kolegou Čunka na vsetínské radnici, státní zástupce obžaloval z křivé výpovědi, nepravdivého znaleckého posudku a pro pokus o nadržování.

Stíhání Čunka, který byl obviněn z převzetí úplatku, už loni žalobce definitivně zastavil s tím, že se trestný čin nestal. Kvůli jeho kauze však nakonec skončili před soudem tři lidé. Kromě Kudlíka také zlínský podnikatel Roman Vaškůj a Petr Šmiřák, kteří se údajně nátlakem snažili ovlivnit výpověď sekretářky Marcely Urbanové. V kauze Vaškůje a Šmiřáka přerovský soud ještě nerozhodl.

Marcela Urbanová: Z korunní svědkyně podezřelou

Sama bývalá Čunkova sekretářka Marcela Urbanová čelí obvinění z křivé výpovědi. Policie se rozhodla Urbanovou stíhat právě z toho důvodu, že Čunek byl zproštěn v korupční kauze viny - Urbanová se tak z korunní svědkyně stala podezřelou. Podle policie Urbanová lhala o okolnostech, za jakých měl Čunek jako vsetínský starosta přijmout v roce 2002 půlmilionový úplatek.

Urbanová na postup policie podala stížnost, městské státní zastupitelství v Praze ji ale podle úterní Mladé fronty Dnes zamítlo a její stíhání za křivou výpověď tak pokračuje. Urbanové hrozí v případě odsouzení dva až deset let vězení. „Dokazováním v trestní věci pana Čunka byla její verze o tom, jak mělo k uplácení dojít, vyvrácena. A vzhledem k tomu, že na své verzi setrvala a setrvává, je zřejmé, že úmyslně uváděla nepravdy,“ odůvodnila rozhodnutí mluvčí zastupitelství Štěpánka Zenklová.