Na dopravní stavby by mělo jít čtyři roky vždy přes 100 miliard korun

Plzeň - V letošním roce a dalších třech letech by měl Státní fond dopravní infrastruktury poskytnout 100 miliard korun ročně na dopravní stavby. Zvýšení z loňských 70 miliard Kč zajistí zejména EU. Řekl to náměstek ředitele SFDI Jiří Novák. Letos má jít na výstavbu silnic, kolejí i vodních cest minimálně 96 miliard korun, což je rekord. Do rozpočtu ještě přibude dalších pět miliard korun z EU, které fond vydal v minulých letech na předfinancování staveb hrazených fondy EU.

„Sám fond letos vydá 45 miliard korun, což je vysoké číslo díky většímu výběru daní a úsporám v minulých letech,“ řekl Novák. Zhruba 33 miliard korun dostane letos stát od EU a 11 miliard Kč bude tvořit úvěr od Evropské investiční banky, který nedávno schválila sněmovna ve výši 34 miliard Kč; skončí v roce 2011. Každoročně se dá čerpat 11 miliard Kč.

„U evropských fondů na dopravu jsme teď na schválených 145 miliardách korun, z nichž gró bude čerpáno v letech 2008 až 2011, což představuje zhruba 30 miliard ročně,“ řekl Novák. Hlavním zdrojem je až do roku 2013 operační program Doprava. Šance je na peníze z dalších fondů. Hodně peněz půjde do regionů, zejména na krajské silnice II. a III. třídy, obnovu vozového parku a stavby integrovaných terminálů veřejné dopravy.

Suma kolem 100 miliard korun, každoročně investovaná do infrastruktury, by se v ČR investovala v průběhu celého evropského financování, kdy se mají dotace zvyšovat a budou stabilní půjčky od EIB.

Díky dotacím EU čeká v letech 2008 až 2013 české dopravní stavitelství velký boom. Poté se bude muset více spolehnout na projekty PPP, v nichž spolupracuje stát a obce s privátními investory.