Pospíšil: Státní zástupci budou ve funkci pět let, nikoliv neomezeně

Praha - Ministr spravedlnosti plánuje změnu systému jmenování a odvolávání nejvyššího státního zástupce. Chce zrušit neomezené funkční období a zavést pětileté. Po inovaci volají všechny politické strany, jejich představy se ale liší.

Nejvyšší státní zástupkyně Renáta Vesecká při svém jmenování do funkce řekla, že chce navázat na to, aby tato instituce byla naprosto politicky nezávislá a odolná jakýmkoli politickým vlivům. Tuto větu od jmenování Renaty Vesecké do čela státních zástupců zpochybnili politici napříč stranami. Naposledy se o nezávislosti šéfky žalobců mluvilo při kauze vicepremiéra Čunka či sporu justiční elity o slovo mafie.

Proto se ministerstvo rozhodlo zákon upravit. „Události tohoto jara nejsou důvodem, ale jsou jednou z mnoha příčin, proč je podle mého názoru třeba měnit zákon o státním zastupitelství,“ říká ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil.

Pět let ve funkci je málo 

Novinky by podle Pospíšila měly zaručit větší nezávislost. Nejvyššího státního zástupce by dál navrhoval ministr spravedlnosti, jmenovat by ho ale měl vedle vlády i prezident. Odvolat by se dal jen z důvodů, které by stanovil zákon. A namísto neomezeného mandátu by měl pětileté funkční období. To je ale podle současné šéfky žalobců příliš krátká doba. „Pětileté období není tou dobou, kdy by se podařilo zrealizovat zásadní změny,“ tvrdí Vesecká.

Definitivní podobu novely chce ministr Pospíšil připravit v průběhu prázdnin, vládě ji předloží na podzim. Na vybranou dostane hned dvě varianty.

Komunisté mají v záloze vlastní novelu 

Ta první počítá s tím, že by Vesecká ve funkci automaticky zůstala, druhá naopak znamená okamžitou výměnu. Lidovci chtějí zvážit obě možnosti, zelení Veseckou v čele státních zástupců už dál nechtějí. Předseda zelených Martin Bursík uvedl, že první variantu rozhodně nepodpoří.

Opozici se nelíbí i některé další body. Třeba sociální demokraté by výběr nejvyšší státní zástupkyně radši nechali na parlamentu. Komunisté chtějí ve sněmovně navrhnout celý balík změn a v záloze mají připravenou i vlastní novelu. „Novela vyjadřuje zájem široké veřejnosti na změně, ale budeme požadovat hodně změn,“ říká předseda KSČM Vojtěch Filip.