Dva lidé zemřeli v podzemí Dolu Darkov na Karvinsku

Karviná - Dva muži zemřeli dnes ráno při práci v podzemí Dolu Darkov na Karvinsku. Oba důlní záchranáři připravovali odstranění porubu v šachtě 9. květen, v místech, kde se už netěží. Proč muži zemřeli, zatím není jasné. Neštěstí vyšetří odborná komise, výsledky by měla mít do měsíce. Horníkům ani dalším pracovníkům šachty v místech, kde se stále těží, žádné nebezpečí nehrozí.

Oba muže našli v bezvědomí jejich kolegové v hloubce osm set padesát metrů před devátou ráno. „Byl k nim ihned povolán důlní a lékařský výjezd hlavní báňské záchranné stanice, ale veškeré oživovací pokusy byly bohužel neúspěšné,“ uvedl mluvčí Ostravsko-karvinských dolů Vladislav Sobol.

Muži, kterým bylo 34 a 46 let, neměli žádná zjevná zranění. Oba pracovali v dýchacích přístrojích, které byly nové a vyzkoušené. Teď se přístroje budou podrobně zkoumat. Přesnou příčinu úmrtí mužů určí až pitva. Oba byli zkušení pracovníci, kteří důlní prostředí dobře znali. Jejich smrt vyšetřuje odborná komise složená ze zástupců Obvodního báňského úřadu v Ostravě, vedení Dolu Darkov, společnosti OKD a odborářů.

Důl Darkov připravil o život už několik lidí 

V Dole Darkov se za posledních pět let odehrálo několik podobných tragédií, které si vyžádaly lidské životy. V roce 2003 tam v důsledku důlního otřesu zemřeli dva polští horníci. O rok později zemřeli rovněž dva muži - jejich úmrtí ale s dolem nebo těžbou nesouviselo. Jeden se oběsil a druhý měl zranění na krku. Podle policie se jednalo o vraždu a následnou sebevraždu. V roce 2005 pak zemřeli opět dva horníci, které v hloubce téměř osmi set metrů zavalila hornina. 

K nejhoršímu důlnímu neštěstí v Česku za posledních pět let došlo v dole Lazy na Karvinsku 11. března 2004, kdy zahynulo celkem sedm horníků, pět Poláků a dva Češi. V okamžiku otřesu bylo na místě 11 horníků, čtyřem se podařilo dostat na povrch, přičemž dva z nich byli lehce zraněni.

Nejtragičtější důlní neštěstí u nás

Největší důlní neštěstí na území Čech a Moravy vůbec se datuje do roku 1892. Tehdy si požár v rudném dole Marie v Příbrami vyžádal 319 mrtvých. V roce 1934 zemřelo při výbuchu důlního plynu v dole Nelson III v podkrušnohorském uhelném revíru 142 lidí. V poválečné historii byl nejtragičtějším neštěstím požár na Dole Prezident Gottwald v Havířově, při němž v červenci 1961 zemřelo 108 lidí.