Nejvyšší soud odmítl snížit ženě trest za vraždu dítěte

Brno - Mírnějšího trestu za vraždu dítěte u Nejvyššího soudu Ukrajinka Oksana Rybáková nedocílí. Soud dnes odmítl její dovolání. Žádala snížení dvanáctiletého trestu vězení, který jí vyměřil Vrchní soud v Olomouci. Hájila se tím, že byla v obtížné situaci, zcela sama v cizím prostředí a bez zaměstnání.

Rybalková podle obžaloby loni v lednu na Vsetínsku podala svému dítěti víno. Kojenec se utopil, protože ho položila na břicho do vaničky s vodou. Podle posudků znalců je žena nevyzrálá, emočně nestabilní a má smíšenou poruchu osobnosti. Chybí jí mateřský cit, je však plně zodpovědná za své činy.

Krajský soud v Ostravě ji poslal na 12 let za mříže, trest potvrdil i Vrchní soud v Olomouci. Trest je na dolní hranici zákonné sazby - soudci zohlednili řadu polehčujících okolností. Přitěžující pro ženu naopak byl úmysl dítě zabít, který senát vrchního soudu označil za „rafinovaný a promyšlený.“

Dovolání Rybalkové soud odmítl, neboť nenašel podle slov mluvčího Petra Knötiga důvod do verdiktu zasahovat. „Protože oba soudy správně vyhodnotily všechny důkazy a své rozhodnutí řádně zdůvodnily, Nejvyšší soud dovolání jako zjevně neopodstatněné odmítl,“ vysvětlil Knötig.