Tropické teploty by měly přijít až na konci července

Praha - Po studené vlně, která ovlivňuje počasí u nás v posledních dnech, přijde v pátek výrazné oteplení a teploty se mohou dostat i přes tropickou třicítku. Již v sobotu se ale bude znovu ochlazovat. Podle měsíční výhledové předpovědi, kterou vydal Český hydrometeorologický ústav, by se tropické teploty mohly vrátit až s koncem prvního prázdninového měsíce.

Od 11. do 20. července potrvá podle meteorologů nestálý, oblačný charakter počasí. Srážky se budou vyskytovat na celém území Česka, většinou budou mít podobu občasného deště nebo přeháněk, zpočátku mohou být místy i silnější bouřky. Zmenšování oblačnosti spojené s oteplením bude jen krátkodobé.

Noční teploty se mají pohybovat mezi 17 až 11 °C, uprostřed dekády mohou být i nižší, denní teploty budou 22 až 28 °C, v první polovině dekády v Čechách 18 až 24 °C.

Od 21. do 31. července čekají meteorologové méně oblačnosti a více slunečných dní. Zejména ke konci období se mohou objevit přeháňky nebo bouřky. Ranní teploty budou mezi 16 a 10 °C, denní se mají pohybovat mezi 23 až 29 °C, postupně může být místy i přes 30 °C.

Pro prvních deset dní v srpnu se předpokládá oblačné počasí s ochlazením a srážkami, které budou mít zpočátku bouřkový charakter. Ubývání oblačnosti a srážek se očekává ke konci období. Ranní teploty se budou pohybovat mezi 13 až 7 °C, nejvyšší denní mezi 19 a 25 °C.

Příštích 30 dní, tedy období od 11. července do 10. srpna, bude jako celek teplotně i srážkově průměrných. Průměrný úhrn srážek v ČR v tomto období je 84,2 milimetru a průměrná teplota pro toto období je 18 °C. Úspěšnost měsíčních předpovědí teplot je kolem 75 procent a srážek kolem 65 procent.